Santa Monica

 
Reizen zit er om ondertussen gekende redenen nog even niet in, maar wie alvast wil wegdromen over betere tijden en oorden… Stralende zon, kalmerende zee en een bruisend strand, in de prachtige setting van Santa Monica in Zuid-Californië, dat je, in het gelijknamige spel naar wens kan opbouwen. Ga je voor een rustige zee met kalme golven, en volgelopen strand met bruisende ambiance of een compromis tussen de twee om ook de lokale inwoners tevreden te houden? 

In Santa Monica krijgt elke speler een grote stadsstartkaart, met bovenaan de oceaan en onderaan de straatzijde met een stoep. Deze strandwijk kan uitgebreid worden met kleine stadskaarten (strand- of straatkaarten) die gedurende het spel aangelegd worden aan de startkaart. Maak de stad attractief, trek nieuwe bezoekers aan, laat aanwezige mensen erin circuleren, en leg de VIPS in de watten, aangezien hun verschijning resulteert in kostbare ‘footprint’ tokens, die veel punten waard zijn…

Iedere beurt kiest de actieve speler een stadskaart uit de openliggende voorraad. Of gebruik eerder verworven zanddollars om kaarten te verwerven en de actie hiervan uit te voeren. Kies wijs, want bepaalde kaarten leveren extra beloningen op. Zo verhoogt de foodtrucktoken de waarde van de kaart waaronder hij ligt. Ook het plaatsen van de kaarten gebeurt best zorgvuldig, aangezien bepaalde kaarten extra punten opleveren als ze naast kaarten met gelijkaardige symbolen liggen. 


De stadskaarten kunnen verschillende locaties bevatten (sportvelden, zwemzones, touristentrekpleisters, natuur, …) en soms ook ‘activity rings’, die punten kunnen opleveren als ze op het einde van het spel de ‘juiste’ mensentokens bevatten. Zo leveren ‘locals’ onder een strandparasol geen punten op, maar toeristen wel. 

Eens de kaart aangepast is bij het strand/stadsdeel, worden de ‘plaatsingsacties’ uitgevoerd, weergegeven op de aangelegde kaart. Zo moeten er bijvoorbeeld mensen in de stad geplaatst worden, zanddollars verdiend, of kunnen mensen optioneel verplaatst worden. 

Legt een speler zijn veertiende stadskaart bij aan zijn stad, eindigt het spel (de huidige rond wordt nog afgemaakt). Iedereen krijgt de kans zijn ‘mensen’ nog 1 plaats (toerist, VIP) of 3 plaatsen (locals) te verplaatsen, waarna de punten worden geteld. En verlies ook de ‘doelkaart’ niet uit het oog, waarmee je bonus/minpunten kan scoren voor bijvoorbeeld geplaatste golven, of niet-geplaatste mensentokens. 


Santa Monica is een snel te starten spel (alleen het uitgebreide hoofdstuk ‘scoringsmechanisme’ verdient even een aandachtige blik) en spreekt door het leuke thema en mooie, zachte artwork met pastelkleuren ook de minder die-hard boardgamefans aan. Een ideaal spel om een klein uurtje weg te dromen, al hou je er ook best je aandacht bij voor iemand anders met de overwinning gaat lopen ! 

Dit spel werd geschonken door AEG en kan vanaf februari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Leden kunnen dit spel kopen bij Lotana met 10% korting.



Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Speelduur: 35 - 40 minuten

Reacties

Populaire posts