The March of Progress

Vorige maand stelden we jullie het tweede spel uit de Pocket War Games van Surprised Stare Games voor. Deze maand is het de beurt aan het derde, en vooralsnog laatste deel uit deze serie, The March of Progress.

Dit spel speelt heel anders dan het spel van vorige maand. Maar wees gerust, ook in dit kleine doosje schuilt, ondanks het minimale spelmateriaal, een berg tactiek. Maar liefst zes verschillende campagnes kunnen gespeeld worden. Deze spelen allemaal net iets anders, al zijn de basisregels voor alle campagnes gelijk. 

Beide spelers leggen elk een thuisland voor zich neer. Tussen de beide thuislanden bevinden zich één of twee neutrale landen. Op deze landen worden dobbelstenen geplaatst om de overwinningspunten die te behalen zijn te laten zien en er worden dobbelstenen geplaatst om de huidige militaire kracht van een land te tonen. De dobbelstenen in dit spel worden enkel geworpen om te bepalen wie de startspeler is. Vervolgens wordt de initiatiefkaart gedraaid met de kleur van de startspeler zichtbaar. 

De spelers kiezen hierna ieder een actiekaart uit en tonen deze gelijktijdig. De acties worden in de volgorde afgehandeld die op een overzichtskaart staat aangegeven. Mochten de spelers elk dezelfde actie hebben gekozen, dan bepaalt de speler wiens kleur op de initiatiefkaart zichtbaar is, welke speler de actie als eerste uitvoert. Acties omvatten bijvoorbeeld het verplaatsen van de troepen, het rekruteren van nieuwe soldaten, een aanval uitvoeren, je verdediging versterken en je aanvalskracht vergroten. 

De gespeelde kaarten blijven open op tafel liggen tot het moment dat een speler zijn scorekaart speelt. Op dat moment wordt gekeken welke landen deze speler beheerst, want dat zijn de landen die punten opleveren. Hierna neemt de speler zijn kaarten terug op hand. Het merendeel van de campagnes eindigt als een speler een vooraf aangegeven aantal overwinningspunten heeft weten te behalen. Sommige campagnes geven voor iedere speler verschillende overwinningsvoorwaarden aan om zo een betere thematische ervaring van de campagne te krijgen. 

Het gelijktijdig spelen van de kaarten zorgt ervoor dat je niet alleen nadenkt over welke kaart het beste is voor jou, maar dat tegelijkertijd ook nadenkt over welke kaart je tegenstander zou kunnen spelen en hoe je daar het beste op kunt anticiperen. Hierdoor blijft dit spel boeiend en spannend tot het moment dat de laatste kaart is gespeeld. Vaak zal ook niet heel veel eerder duidelijk zijn wie het spel gaat winnen. 

Wat ook opvallend is, is het feit dat door het wisselen van een paar kaarten voor een andere campagne, het gevoel dat het spel geeft volledig kan veranderen. The March of Progress is uitermate geschikt voor iemand die zich in de wereld van oorlogspellen wil begeven maar nog geen goesting heeft om vele uren te doen over een spel, terwijl het voor de doorgewinterde speler van dergelijke spellen een een heerlijk tussendoortje is.

Aantal spelers: 2
Leeftijd: Vanaf 12 jaar
Speelduur: 30 minuten

Dit spel is geschonken door Surprised Stare Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke

Reacties

Populaire posts