The Coldest Night

De spelers van The Coldest Night zijn gestrand in een verlaten en vervallen hut midden in een donker bos. Het is hartje winter en de weersvoorspelling is dat het de koudste nacht van het jaar wordt. Als er niets wordt gedaan, zal ieder doodvriezen. Aangezien dat geen aantrekkelijke optie is, besluiten de spelers een vuur te starten. Ze gebruiken hiervoor een paar houtblokken, wat kranten en lucifers. Maar het vuur gaat sneller uit als ze denken en dus gaan ze op zoek naar brandbare spullen om het vuur aan te houden. Het vuur dient te blijven branden totdat de zon weer is opgekomen, zodat iedereen weer veilig naar huis kan. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want een klein vuurtje gaat spontaan uit als je er iets heel groots op legt. 

De brandstofkaarten worden geschud en vervolgens verdeeld in twee stapels van 15 kaarten en 1 stapel van 20 kaarten. Onder elk van deze drie stapels wordt een kaart gelegd waardoor het vuur afneemt. Hierna worden de twee stapels van 15 op elkaar gelegd en bovenop de stapel van 20 kaarten. Iedere speler krijgt drie kaarten op hand. 

De brandstofkaarten in het spel tonen twee waardes. Linksboven staat de hoeveelheid warmte aangegeven (1 to 4) en rechtsboven staat de aswaarde (0 tot 8). De aswaarde geeft aan hoe brandbaar iets is. Hoe hoger de waarde is, des te moeilijker het is om het item te verbranden. Het vuur zal dus veel heter dienen te zijn om deze items in brand te krijgen. 

Verder zijn er in het spel nog bevriezingskaarten. Deze geven extra uitdaging voor een speler en zijn bovendien lastig om weg te spelen. 

Een beurt bestaat uit drie verschillende fases:

  1. De Bevriezingsfase. Als de huidige warmtewaarde van het vuur precies overeenkomt met de waarde die op de bevriezingskaart staat vermeld, dan wordt deze bevriezingskaart uit het spel verwijderd.
  2. Hoofd fase. Hier heeft de speler twee opties tot zijn beschikking. 
    • De speler kan ervoor kiezen om nieuwe items op het vuur te gooien. Een item kan op het vuur gegooid worden als de aswaarde gelijk of lager is dan de warmte van het vuur. Er mogen maximaal vier items op het vuur liggen. Indien er al vier items branden, kan de speler dus niets meer toevoegen.
    • Op zoek gaan naar meer brandbare spullen. Hij neemt de drie bovenste kaarten van de stapel brandstofkaarten en kiest ervoor om deze te houden of weg te geven aan een andere speler.
  3. Opruimfase. Deze bestaat uit 3 stappen.
    • Er wordt een item uit de vuurstapel verwijderd, waardoor de warmte van het vuur minder wordt. Tenzij een zojuist gespeelde kaart anders aangeeft, is dit de meest rechtse kaart.
    • Indien er nog minder dan drie items in het vuur liggen, trekt de speler die aan de beurt is een bevriezingskaart en legt deze open voor zich neer. Het effect dat op de kaart staat vermeld, is meteen van toepassing.
    • De speler trekt een brandstofkaart en neemt deze op hand.
De spelers sterven dan door bevriezing als er geen bevriezingskaarten meer zijn om te trekken of als het vuur gedoofd is. Indien alle brandstofkaarten op zijn (zowel van de trekstapel als alle kaarten op hand van alle spelers), dan winnen zij het spel.
Het thema van dit spel is duidelijk aanwezig. De mechanismes die gebruikt worden ondersteunen het thema helemaal, en je hebt gedurende het spel echt het idee dat je hard moet werken om het vuur aan te houden. Dat de omstandigheden buiten bar en boos zijn wordt duidelijk gemaakt door de vele kaarten in het brandstofdek met negatieve effecten. Er zijn er maar slechts een paar die een gunstig effect op het vuur hebben. Ook de bevriezingskaarten maken een speler behoorlijk gehandicapt. Door het feit dat de warmte van het vuur precies overeen dient te komen met de waarde op de bevriezingskaart aan het begin van de beurt van de speler, maken het waarschijnlijk dat een bevriezingskaart je meerdere beurten tot last is. Je zult hiervoor echt de hulp van je lotgenoten, oftewel medespelers, nodig hebben om deze last te kunnen afwerpen. 

Al deze negatieve effecten maken dat het moeilijk is om The Coldest Night te overleven, maar maken het daarom zeker niet minder leuk. 

Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: Vanaf 14 jaar
Speelduur: 20 minuten

Dit spel is geschonken door Indie Boards & Cards en is het spel van de maand en vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke


Reacties

Populaire posts