Mon Royaume pour un conte

De Franse titel van dit spel zullen misschien sommigen afschrikken, maar ik kan je nu al zeggen dat je daar niet hoeft voor te vrezen. Ja, er zitten een paar kaarten met Franse tekst bij in het spel, maar het is niet echt nodig om dit te kunnen lezen om het spel deftig te kunnen spelen. Gelukkig hebben we van Sweet Games een Engelstalige handleiding mogen ontvangen, ook al was dit louter een soort van Google translate document zonder foto's.

In Mon Royaume pour un conte gaan de spelers een eigen koninkrijk bouwen aan de hand van flink uit de kluiten gewassen tegels. De tegels worden eerst geschud, en dan worden er 7 aan elke speler gegeven. De spelers bekijken de tegels die ze op hand krijgen, kiezen er 1 tegel uit, en legt deze gedekt op de tafel. De tegels worden nu gezamenlijk open gedraaid, en de spelers geven de stapel met tegels door aan de buurman. Dit zal zo verder gaan totdat je nog maar keuze hebt uit 2 tegels. Je kiest de laatste tegel om bij te houden, en de andere gaat naar een aflegstapel. Heel deze cyclus herhaal je nog een keertje, zodat elke speler in totaal 12 tegels heeft.

Nu is het de bedoeling om je koninkrijk in mekaar te puzzelen met deze tegels. Je moet hierbij een piramide maken, met 4 tegels onderaan, daarop 3 tegels, daarop 2 tegels en tot slot 1 tegel bovenop de piramide. Hierbij moet je wel rekening houden met aantal regeltjes : op de tegels staan de getallen 1 tot 4. Die duiden aan op welk niveau je ze moet bouwen. Daarbij komt ook nog dat bijvoorbeeld een groene tegel moet ondersteund worden door minstens één andere groene tegel. Je hebt in totaal 12 tegels getrokken, en 10 daarvan heb je nodig om je koninkrijk te bouwen. Lukt het toch niet om aan de regels te voldoen, moet je die tegel ondersteboven in je piramide puzzelen. De spelers scoren nu zoveel punten als er getallen zichtbaar zijn in hun piramide. Dit is de meest eenvoudige versie van het spel.

Natuurlijk is dit niet alles. Eenmaal je doorhebt hoe het bouwen in mekaar zit, kan je extra elementen toevoegen. Zo krijgt elke speler bij de start 3 kaartjes met daarop bepaalde kaarten afgebeeld. Hoe meer je van die afbeeldingen van 1 kaart kunt bouwen in je piramide, des te meer punten je zult scoren. Na de eerste ronde tegels kiezen, moet je 1 van de 3 kaarten afleggen. Na de 2e ronde leg je ook de 2e kaart af, en behoud je de kaart die je de meeste punten zal opbrengen.

Er zijn nog extra elementen, zoals pluspunten als het je lukt om monsters in je koninkrijk te plaatsen, maar die kunnen enkel maar in je koninkrijk aanwezig zijn als je een 'donker' kasteel hebt. Een kasteel is de tegel op niveau 4.

Mon Royaume pour un conte is een eenvoudig tegel spelletje, waarbij je toch 2 keer moet nadenken over welke tegel je gaat nemen, en waar je die gaat plaatsen. Het eenvoudige basisspel kan door de jongste spelers met gemak gespeeld worden, terwijl de meer ervaren spelers waarschijnlijk alles in 'full option' willen uitproberen.

Dit spel is geschonken door Sweet Games en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 7 jaar
Speelduur : 30 minuten


Reacties

Populaire posts