Traintopia

Als je het over een treinspel hebt, denken de meesten wel aan bekende treinspellen in de stijl van Ticket to Ride bijvoorbeeld. Echter lijkt Traintopia helemaal niet op de typische treinspellen. Je kan het eerder eenvoudig spel beschouwen waarbij de spelers tegels gaan trekken, en met die tegels gaan de spelers hun eigen stad  met spoorwegen bouwen. En het blijft niet alleen bij trekken van tegels, maar ook houten onderdelen moeten als het ware getrokken worden. Die onderdelen heb je nodig om nog meer punten te kunnen scoren. Daardoor zal je tijdens het spel voor de verschrikkelijke keuzes staan om nu al punten te scoren, of om toch nog even te wachten met het risico dat je tegenstander ermee gaat lopen.

Het speel zal 8 tot 9 rondes duren, afhankelijk van het aantal spelers. Iedere speler krijgt een starttegel die voor zich op tafel komt te liggen. Daarop staat een startstation afgebeeld en nog extra zaken. Er komen voor de start ook nog enkele tegels open te liggen, waaruit elke speler er 2 mag kiezen. De regels om de tegels te plaatsen zijn vrij eenvoudig. Je mag ze eender waar leggen, maar de sporen moeten wel aansluiten, en de tegels moeten aan mekaar grenzen. Het is ook niet toegestaan om een spoor in een lus te maken.

Elke ronde zal er een kaart open komen te liggen, die aangeeft welke voorwerpen er kunnen getrokken worden deze ronde. Er komen altijd een aantal nieuwe tegels in het midden open te liggen, afhankelijk van het aantal spelers. Kies je ervoor om een tegel van het midden te nemen, moet die onmiddellijk aan gepuzzeld worden aan je stad. Kies je ervoor om één van de voorwerpen te nemen op de kaart, voer je deze ook direct uit. Er is keuze uit toeristen, die een witte kleur hebben, treinen, postzakken en pendelaars in 3 verschillende kleuren. Neem je tijdens je beurt één van deze voorwerpen, zet je die direct op een van je sporen in de stad, ook al zijn die nog niet klaar.

Met de pendelaars scoor je 1 punt per gebied in dezelfde kleur waardoor je spoor loopt. Met de toeristen, die je ook op een spoor kunt zetten, scoor je zoveel punten als er op de toeristische attracties rondom dat spoor staat. Hierbij mag je ook alle attracties of bezienswaardigheden op de tegels die horizontaal of diagonaal aan het spoor grenzen, bij optellen. Plaats je een trein of postzakken op het spoor, krijg je 'misschien' bonuspunten op het einde van het spel. Let wel op, op elk spoor mag maximaal 1 voorwerp van elk type staan. Voeg je door tegels te puzzelen, 2 sporen samen waarop er 2 postzakken op 1 spoor komen te staan, dan telt op het einde slechts 1 postzak.
Behalve tegels of voorwerpen nemen, heb je ook de keuze om het genomen voorwerp of getrokken tegel af te leggen om te ruilen voor 1 punt.

Sommige tegels hebben een geld symbool. Bouw je die tegel aan, leg je een geld op die tegel. Dat geld kan je vlak voor of na je beurt gebruiken om een extra tegel aan te kopen uit een rij van tegels die al vanaf het begin van het spel open liggen. Meestal zijn dit tegels die veel opbrengen, of zeldzame spoorverbindingen hebben. Je kan ook een geld afgeven om de kleur van een pendelaar om te zetten naar een andere kleur. 

Elke speler zal ook een geheime kaart ontvangen hebben bij de start, die je extra punten opleveren als je op het einde van het spel voldoet aan die voorwaarden. Door een geld af te geven, heb je de mogelijkheid om nog zo een kaart bij te nemen. Besluit je om je geld te laten liggen langs je sporen ? Dan zal de trein op dat spoor punten opleveren per geld dat er nog ligt.

Nadat alle ronde kaarten gebruikt zijn, is er nog 1 eindronde. De speler die op dat moment de minste punten heeft, mag als eerste van die kaart een voorwerp kiezen. Een eindstation van maar 1 tegel groot kan dan erg handig zijn om bijvoorbeeld een spoor af te maken. Als een spoor volledig af is, levert je dit een aantal punten, afhankelijk van uit hoeveel tegels dat spoor bestaat. Is er een postzak aanwezig op dat spoor, mag je die punten zelfs verdubbelen. Ook de speler met het langste spoor zal een aantal bonuspunten scoren.

Traintopia is een leuk treinspel, in een soort dat we nog nooit waren tegengekomen. Regelmatig zal je wel zitten vloeken op de tegels die niet perfect aansluiten op je plan om 2 losse spoorwegen met mekaar te verbinden. De speeldoos en de handleiding leken op het eerste zicht te duiden op een minder boeiend spel, maar uiteindelijk blijkt toch dat er meer strategie en denkvermogen aan te pas kwam dan gedacht.
Ik vermoed dat liefhebbers van Carcassonne ook dit spel wel kunnen smaken. Zeker proberen dus !

Dit spel is geschonken door Board & Dice en is vanaf maart te spelen bij Het Geel Pionneke.
Traintopia is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 30 minuten



Reacties

Populaire posts