Space Taxi

Space Taxi is een vlot maar lastig dobbelspel waarbij je de spanning van een raketlancering meemaakt. Jij bent de chauffeur van een heuse ruimtetaxi. Je hebt plaats voor zes buitenaardse wezens in je taxi en voordat je vertrekt dien je ook nog brandstof te tanken. En alsof je het hiermee nog niet drukt genoeg hebt, probeer je ook nog wat kristallen te smokkelen. 

De buitenaardse wezens zijn wel heel sociaal. Van Social Distancing hebben ze nog nimmer gehoord, want ze weigeren om alleen te reizen. Ook met het tanken van de brandstof dien je op te letten. Tank je te weinig, dan heb je onvoldoende brandstof om de ruimtereis te voltooien. Tank je teveel brandstof, dan ben je te zwaar om op te stijgen. 

Een speler heeft 10 dobbelstenen tot zijn beschikking. Drie dobbelstenen tonen middels getallen de hoeveelheid brandstof die ze opleveren. Zes dobbelstenen tonen elk vijf verschillende aliens en een joker, en de laatste dobbelsteen geeft aan hoeveel kristallen je gaat smokkelen. De speler die aan de beurt is, zorgt ervoor dat de vijf tokens, met daarop de waardes 0 tot en met 4, open voor hem op tafel liggen. Vervolgens werpt hij alle dobbelstenen en kijkt hoeveel hij er wil plaatsen. Dit mogen er maximaal vier zijn. Stel hij kiest ervoor om drie dobbelstenen op het bord te plaatsen, dan draait hij de fiche met nummer drie om. Vervolgens dobbelt hij de 7 overgebleven dobbelstenen opnieuw. Nu kiest hij ervoor om 1 dobbelsteen op het bord te plaatsen. De fiche met 1 erop wordt nu omgedraaid. Hij werpt wederom opnieuw. Hij kan nu nog 0, 2 of 4 dobbelstenen plaatsen. De nummers 1 & 3 zijn immers al gebruikt. 

De paarse dobbelsteen is de smokkeldobbelsteen. Indien deze niet geplaatst wordt nadat deze is geworpen, dan dient deze bij een volgende worp gelijk of hoger te zijn. Is de waarde van de paarse dobbelsteen van de nieuwe worp lager dan bij de vorige worp, dan gaat hij uit het spel en scoort dus geen punten. Het is dus zaak om niet te hebberig te worden.

Als je minder dan 6 of meer dan 10 brandstof tankt, dan kan je ruimtetaxi niet opstijgen. Je scoort in dan in de ronde 0 punten. 

Hoe meer van een gelijke soort buitenaardse wezens er in je taxi zitten, des te meer punten scoren ze. Zo leveren twee gelijke wezens 1 punt op, maar zes gelijke wezens leveren maar liefst 8 punten op. Een soort die in zijn eentje in de ruimtetaxi zit, levert geen punten op, en wordt voor het scoren uit de taxi verwijderd.

Als alle dobbelstenen zijn geplaats, dan wordt de score opgemaakt. Afhankelijk van het aantal spelers wordt een bepaald aantal ronden gespeeld. De speler met de hoogste totaalscore is de winnaar van Space Taxi. 

Volgens de doos is het minimum aantal spelers 3. Wij hebben dit met twee spelers gespeeld, en hebben niet kunnen ontdekken waarom dit niet zou gaan. Ook met meer dan 5 spelers zou het geen enkel probleem hoeven te zijn. Voor het geld dat in het spel wordt gebruikt, zijn eenvoudig vervangende middelen te gebruiken. 

Al met al een leuk dobbelspel waarbij je zeker niet te hebberig moet worden. Weet jij jezelf in toom te houden en jezelf te beheersen, dan roep je op het einde van iedere ronde "Iedereen aan boord! Maak je klaar voor de lancering: 3 - 2 - 1.... lift off.... We have a LIFT OFF!!!"

Aantal spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 25 minuten

Dit spel is vanaf januari te spelen bij het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Piatnik

Reacties

Populaire posts