Everdell - Pearlbrook - Spicecrest - Bellfaire


Al vanaf de eerste seconde dat Everdell op de clubtafel lag was het een gegeerd spel. Het is dan ook fantastisch mooi en zo schattig. Niet alleen voor het leuke artwork, maar ook voor het spelmechanisme en het verhaal in het spel. De boom is een eyecather die elke passant met veel verbazing naar de speltafel lonkt. En dan zie je ook de kleurrijke besjes, de steentjes, twijgjes, hars en de schitterde spelfiguren. Van zodra je het spelmateriaal ziet wil je meteen beginnen te spelen. En het spel is idem zoals het artwork en materiaal : fantastisch en bovendien elke keer anders.  Dit is echt een spel dat iedere spelliefhebber in zijn kast moet hebben staan. Het ziet er niet alleen leuk en schattig uit, maar het is een spel met veel strategie en diepgang. Echt een topper en het zit verdomd goed in elkaar! Voor deze topper heeft Starling Games 3 extra uitbreidingen uitgebracht. Maar alvorens we ons in de uitbreidingen gaan verdiepen geven we voor diegene die Everdell nog niet kennen een kleine samenvatting mee.  


 
In Everdell probeert elke speler een stad te bouwen en zo de meeste punten te verzamelen. Het spel speelt in  seizoenen, we starten in de winter en gaan zo door tot de herfst. Zodra het jaar voorbij is worden de punten geteld.  Je dient dus in een jaar de beste stad ooit te bouwen. Je stad bestaat uit gebouwen en inwoners (beestjes).  In je stad mag je maximum 15 kaarten bouwen. Het unieke aan dit spel is dat niet iedere speler een zelfde aantal acties uitvoert of in hetzelfde seizoen speelt.  Iedereen bepaalt zelf welke actie men uitvoert en wanneer. Zo kan je werkers op het bord plaatsen of kaarten spelen.  Om kaarten te kunnen bouwen moet je de kostprijs betalen en dit doe je met grondstoffen.  Door je werker op het bord of op een locatie te zetten kan je grondstoffen, extra kaarten of een event aanschaffen. Als je een werker op het spelbord of een locatie zet dan blijft je werker staan totdat je overstapt naar het volgende seizoen. Het leuke bij Everdell is dat zodra je alle werkers geplaatst hebt je kan beslissen om over te stappen naar een nieuw seizoen, en bij elk nieuw seizoen krijg je  je ingezette werkers terug en bovendien nog extra werker(s). Vermits je elk seizoen extra werkers krijgt kan je steeds meer acties uitvoeren en meer bereiken. In dit spel is een goede planning cruciaal : als je een bepaald beestje in je dorp hebt en je hebt ook het bijhorende gebouw dan kan je hier serieus voordeel uit halen. Kijk dus zeker rond welke combinaties van kaarten voorbij komen. Sommige kaarten laten je zelf toe gratis iets te spelen. Elke actie die je neemt leidt tot zoveel meer keuzes bij je volgende actie en dit geeft extra sensatie in het spel. Vergeet bij het plannen de eventkaarten niet, deze kaarten leveren je heel wat punten op als je aan de voorwaarden voldoet!

Goed, nu we iedereen terug warm gemaakt hebben voor het basisspel kunnen we beetje bij beetje de uitbreidingen onthullen. Het basisspel is te spelen met 4 spelers, waarbij iedereen een diersoort (pion) kiest. bij de collectors edition zit er een extra diertje bij (de rat) zodat er al een keuze was uit 5 diertjes.  Met de 3 uitbreidingen gooit Starling Games er nog eens 10 extra diersoorten bij.  Je kan dus kiezen uit 15 verschillende diersoorten.  Als je dus wenst kan je elke keer kiezen voor een ander dier.



Als je de verschillende uitbreidingen ziet, dan ben ik er bijna zeker van dat jullie ook bij deze zullen wegsmelten.  Elke uitbreiding voegt een andere dimensie toe aan het spel.  De uitbreidingen Spirecrest en Pearlbrook zijn twee totaal verschillende spelconcepten en zijn niet te combineren.  Je zal dus een keuze moeten welke van deze twee uitbreidingen je eerst bij op tafel legt. Bij elk van deze uitbreidingen wordt het spelbord groter. Zo ga je bij de uitbreiding Pearlbrook links aan het basisbord een rivier toevoegen.  Voor Spirecrest voeg je onderaan het basisbord een bord met het berggedeelte toe. En het is net of het spelbord altijd al zo geweest is, je ziet onmiddellijk een geheel.

Pearlbrook is de eerste uitbreiding. Met Pearlbrook wordt aan het dierenleven in het bos van Everdell  een onderwaterwereld toegevoegd. Naast de gekende bosdiertjes maken we nu ook kennis met waterdieren.  Om deze onderwaterwereld te verkennen, heeft elke speler een ambassadeur gekregen : een amfibie.  En heel toepasselijk is voor de amfibie gekozen voor een kikker.  oor elke kleur diersoort (15 stuks) zijn er dus kikkers voorzien. Pearlbrook kan je spelen tot en met 4 spelers. Je combineert het basisspel met Pearlbrook en laat alle andere uitbreidingen aan de kant. Van zodra alle spelers een diersoort gekozen hebben en de ambassadeur (kikker) in ontvangst hebben genomen start het wonderlijke avontuur. Met de kikker ben je in staat de onderwaterwereld te bezoeken.  Je mag wel pas je reis naar de onderwaterwereld aanvatten als je stad over de juiste voorwaarden beschikt. Als je de eerste bent die naar een onderwater bestemming (kaart) reist, dan wordt de kaart omgedraaid en krijg je een parel. Als je bovendien ook nog beschikt over de voorwaarden op de kaart, ontvang je de opgegeven beloning. Het is dus een verassing als je reist naar een nog gedekte kaart, het is pas als je je kikker hier hebt staan dat de kaart wordt onthuld. Vermits je enkel met de kikker in Pearlbrook kan reizen betekent dit dat je goed moet plannen, er zijn slechts 4 seizoenen, dus ook slechts 4 acties met je kikker.


Als je speelt met Pearlbrook dan worden de basis events uit Everdell niet gebruikt. In plaats daarvan kan je nu bouwen aan 4 wonders. Elk wonder is opgezet in een unieke 3D constructie. Deze 3D wonders zijn zo mooi en geven het spel weer dit tikkeltje extra. Het moet wel gezegd zijn om een wonder te bouwen moet je echt wel moeite doen, het is niet zo dat je de wonders snel even oppikt.  Om een wonder te bouwen heb je parels nodig en deze parels zijn te vinden onder water of in het ondiepe water. Deze parels kan je ook gebruiken om versieringen te bouwen. Elke speler krijgt bij het begin van het spel twee versieringskaarten, deze kaarten leveren op het einde van het spel extra punten op. Een belangrijke nuance, deze 2 versieringskaarten tellen niet mee voor de handlimiet.  

Bij de uitbreiding Pearlbrook  worden er ook extra events, boskaarten, dieren en gebouwkaarten toegevoegd, deze kan je samenvoegen bij het materiaal van de basisversie. En als extra gadget zijn er leuke 3D bordjes die aangeven of je in je stad al dan niet beschikt over een open locatie. Ik gooi er ook nog graag een leuk weetje tussen voor de freaks onder ons : “de parels zijn langs één zijde plat, zo blijven ze liggen op het bord”.

Voor de volgende twee uitbreidingen Spirecrest en Bellfaire hebben we echt een unieke kans gekregen van Starling Games.  Beide uitbreidingen zijn momenteel in Kickstarter en worden verwacht in februari 2020. Wij mogen ons zelf al gelukkig prijzen met deze twee uitbreidingen.


Spirecrest is te spelen van 1 tot 4 spelers. Neem enkel het basisspel Everdell, alle andere uitbreidingen en extra’s laat je aan de kant. Bij de uitbreiding Spirecrest kunnen we zeggen dat dit de meest complexe uitbreiding is. Met deze uitbreiding voeg je onderaan Everdell een nieuw bordstuk toe, zijnde de bergen. Het is de bedoeling dat de spelers in elk seizoen gaan reizen.  Om te reizen krijgt iedereen een konijn. Met alle uitbreidingen samen zijn er 15 konijnen voorzien zodat je ook hier weer een keuze hebt uit alle diersoorten. Het is de bedoeling dat je konijn een hele expeditie maakt. In het begin krijgt elke speler het beginstuk van de expeditiemap, alle andere tegels van de expeditie liggen op het spelbord. Van zodra je overgaat naar een nieuw seizoen kan je een nieuwe expeditie tegel van het bord nemen. Op het einde van het spel wordt gekeken welke expeditie je hebt samengesteld, per tegel waar je de grondstoffen kan betalen krijg je de aangegeven punten. Van zodra je overstapt naar een ander seizoen kan je ook een ontdekkingskaart aanschaffen. Deze ontdekkingskaarten bieden verschillende soorten voordelen. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de grote dieren. Elk groot dier heeft unieke krachten en geeft dus weer voordelen. Deze grote dieren zijn echt leuk, er zijn verschillende grote houten dieren voorzien zoals bijvoorbeeld het hert. Je kan je werker via een zadel op zo een groot houten dier zetten, deze stellen dan samen de werker voor.



Een  ander heel interessante twist in deze uitbreiding zijn de weerkaarten. De weerkaarten zijn negatief, bijvoorbeeld neem 1 munt minder telkens je in het bos munten krijgt. Voor elk seizoen wordt er een weerkaart klaargelegd, dit betekent dat je per seizoen onderhevig bent aan een andere invloed. Vermits niet iedereen in het zelfde seizoen speelt zijn er dus gelijktijdig andere weerkaarten actief, gebonden aan het seizoen waarin deze speler zich bevindt.
Spirecrest is de naam uitbreiding zeker waard, je krijgt een extra uitdaging en spanning.

De ander en voorlopig laatste uitbreiding is Bellfaire.  Met deze uitbreiding is het feest.  Eigenlijk is dit niet 1 maar meerdere uitbreidingen in 1 doos.  Je kiest zelf welke uitbreidingen en extra’s je gebruikt.




We zullen ze even overlopen, in de doos vinden we:
* Spelers borden, je kan een spelersbord gebruiken om je grondstoffen, munten en dergelijke te bewaren.
* 4 nieuwe bos locaties
* 9 speciale event kaarten
* Een nieuw basisevent, zijnde het bloemen festival
* Garland beloningen : bij het begin van het spel wordt er een beloningskaart onthuld, de speler die het meeste kaarten van het type heeft op de beloningskaart krijgt 6 punten, de tweede meeste 3
* De markt : je kan op de markt ofwel goederen krijgen of ruilen. Bij krijgen neem je de goederen en kaarten en bij ruilen ruil je goederen en kaarten voor punten en goederen.
* Bellfaire bord, je kan een nieuw stuk bord gebruiken in plaats van de boom.
* 5-6 spelers : met deze uitbreiding kan je met 5 of 6 spelers Everdell spelen. Belangrijk hierbij is dat de 5-6 speler variant enkel mogelijk is voor het basisspel en niet voor Spirecrest of Pearlbrook.
* Spelerskrachten : elk van de 15 diersoorten heeft zijn eigen unieke kracht, zo kan je het spel extra spannend maken.



Je ziet zoveel mogelijkheden, het wordt moeilijk kiezen voor welke variant je wil gaan. Everdell is zo leuk en gevarieerd dat je ze zeker allemaal eens moet proberen. Plezier gegarandeerd.




Deze uitbreidingen werden geschonken door Starling Games en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.

Everdell en Pearlbrook zijn te koop bij spelmagazijn.be met 10 % korting voor de leden.



 

Reacties

Populaire posts