Nova Aetas


Nova Aetas speelt zich af in een fictieve wereld, gebaseerd op de Italiaanse Renaissance met een vleugje fantasy. Het is een coöperatief spel voor 1 tot 4 spelers, waarin je losse scenario's kan spelen of zelfs een heuse campagne. Wat meteen opvalt als je de doos opent, is het aantal en het detail van de miniaturen die de verschillende karakters voorstellen. Dit is echt wel indrukwekkend.

Het speelveld wordt opgebouwd volgens het scenario. Dit omvat ook 3D-elementen zoals bomen en huizen, waar je zelfs op het dak kan klimmen. De tegenstanders hebben vaste startposities en zullen reageren volgens de noden van het scenario of hun standaardgedrag (patrouilleren, aanvallen, enz). De helden hebben elk hun eigen karakteristieken en uitrusting, en kunnen deze verbeteren in de loop van de campagne.


Het initiatief wordt bepaald door het Horologium, een soort klok waarop alle personages een fiche hebben. De personages in de actieve sector voeren hun acties uit, in volgorde van hun reactiesnelheid. De kost van de acties (bewegen, vechten, een voorwerp gebruiken, ...) bepaalt hoeveel sectoren ze opschuiven en dus hoe lang het duurt voor ze weer in actie kunnen komen. Sommige scenario's voorzien nog bijkomende gebeurtenissen op zekere momenten. Uiteraard zijn er nog veel meer detailregels over o.a. vechten, wonden, beloningen en voorwerpen. Er is zelfs een crafting-mechanisme voorzien om sterkere items samen te stellen. Je kan dus wel zeggen dat er veel moeite is gedaan om een rijke, dynamische wereld te creëren. Die zal vooral met de campagne tot zijn recht komen.

Een scenario eindigt wanneer de opdracht volbracht is, of als de voorziene tijd op is. Hierna krijgen de helden een beloning en is er tijd om te rusten, te handelen of voor een opdracht tussendoor. Daarna lonken er nieuwe, spannende missies die je verder onderdompelen in het verhaal.


Nova Aetas zal waarschijnlijk geen breed publiek aanspreken. Enerzijds is niet iedereen verzot op miniaturen en line of sight gepuzzel, anderzijds zal ook de redelijk dikke handleiding veel mensen afschrikken. Maar wie doorzet zal hier zeker geen spijt van hebben. Een geslaagde presentatie en uitdagende scenario's zullen voor heel wat uren spelplezier zorgen. (RT)

Dit spel werd geschonken door Ludus Magnus Studio en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 1 - 4
Speelduur: 45 min (per scenario)
Leeftijd: vanaf 14 jaar

Reacties

Populaire posts