Family IncDe familie Azzardo komt jaarlijks bijeen om een spel te spelen. Niets bijzonders zou je denken, tenzij je weet dat dit een beruchte maffiafamilie is die hiermee bepaalt wie van hen de volledige buit van het jaar mag opstrijken. Schuif dus mee aan tafel met Family Inc, een nieuw spel van Reiner Knizia. Vertrouw op je geluk en inschattingsvermogen en misschien ben jij wel diegene die met volle koffers en een grijnslach het pand verlaat.

Je start met een puntenspoorbordje dat tot 100 gaat. Iedereen kiest een kleur en zet 1 steentje op het spoor. Het andere hou je voor je als referentie. Naast het bordje liggen allemaal waardefiches door elkaar in een gedekte pool. Verder zijn er nog enkele diamanten als extra materiaal.

Je beurt begint met het tellen van de waardefiches die voor je liggen. De eerste ronde zal dat nog niks zijn, dus kom ik daar later nog op terug. Vervolgens ga je fiches trekken. Je mag er zoveel nemen als je wil, maar zodra je een waarde trekt die je al hebt is je beurt gedaan en moet je al je fiches gedekt afleggen in de doos. Ben je tevreden met wat je hebt, dan kan je stoppen. Je mag dan bovendien alle fiches van je medespelers inpikken die dezelfde waarde hebben als jouw fiches. Let wel: je scoort niet onmiddellijk, je moet wachten tot het begin van je volgende beurt. Als er dan nog fiches voor je liggen (anderen kunnen bij jou ook komen stelen) mag je zoveel plaatsen vooruit op het puntenspoor als de totale waarde van je fiches. Die leg je naderhand ook gedekt terug in de doos.


 De waarde van de fiches gaat van 1 tot 10. Van de lagere waardes (1-5) zijn er telkens 16, van de hogere waardes (6-10) telkens 11. Als je pech hebt en je ligt er al uit na je tweede of derde fiche, dan krijg je een diamant. Wie echt brute pech heeft en een derde diamant 'wint', mag als compensatie gelijk 50 punten opschuiven!

Als de trekstapel op is, schud je de fiches uit de doos terug op tafel. Wie als eerste de 100 punten bereikt, is de winnaar en mag dit jaar het familiekapitaal incasseren.

Family Inc is in wezen een gokspel, maar het feit dat je een ronde moet wachten voor je kan scoren laat je toch 2 keer nadenken. Hoe meer fiches je hebt, hoe groter namelijk de kans dat iemand iets komt afsnoepen. Het is dus nagelbijtend afwachten tot je weer aan de beurt komt. In extremis kan het zelfs dat een bepaalde waarde meerdere rondes in het spel blijft en de stapel al maar aangroeit doordat deze constant ingepikt wordt door andere spelers. Zo kan het plots wel snel vooruit gaan. Als je bovendien goed kan onthouden weet je ook wat er al weg is en dat kan je in je voordeel gebruiken. Het spel is voorzien tot 7 spelers (ik heb enkel getest met 3), maar ik vrees dat het met veel spelers een beetje te chaotisch wordt. Maar dat moeten jullie zelf maar beoordelen.
Knizia is er weer in geslaagd om een eenvoudig concept uit te bouwen tot een snel en spannend geheel. Tussendoor toppertje!

Dit spel werd geschonken door Piatnik en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.

 


Aantal spelers: 2 - 7
Speelduur: 15 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar


Reacties

Populaire posts