Gezanke auf der Planke


Een van de nieuwste spellen in de vloot van Zoch is Gezanke auf der Planke. In de doos zit een heus piratenschip waarop de spelers de strijd aangaan om het meeste geld te veroveren. Het piratenschip dient eerst in elkaar gezet te worden, en dit is best wel een gepriegel om eerlijk te zijn. Gelukkig is de doos dusdanig van formaat dat het piratenschip niet telkens uit elkaar gehaald dient te worden na het spelen van een spel. Het schip past namelijk in zijn geheel in de doos. Enkel het roer en de reling van de achtersteven dienen verwijderd te worden.


Verder zitten er in de doos voor iedere speler een aantal piraten, een fiks aantal kaarten met daarop dubloenen,2 dobbelstenen, 6 planken en 7 haaienvinnen. Deze haaienvinnen geven aan hoe lang het spel nog duurt.

De 6 planken worden willekeurig in de sleuven op het dek van het piratenschip geplaatst. Men dient er wel rekening mee te houden dat deze nog wel uitgelijnd dienen te worden voordat het spel echt kan beginnen. De touwen die op de planken liggen moeten in het midden van het dek liggen.

Vervolgens beginnen de spelers om beurten hun piraten op een plank naar keuze te plaatsen. Indien er maar met zijn tweeën gespeeld wordt, dan gebruikt iedere speler twee kleuren piraten. Indien er met drie spelers wordt gespeeld, dan wordt de vierde kleur piraten als een neutrale speler gebruikt. Op deze manier zijn telkens alle piraten in het spel. De kaarten worden gesorteerd volgens het aantal dubloenen dat er op afgebeeld is, en open neergelegd. Als tenslotte ook de haaienvinnen rondom het piratenschip zijn geplaatst, dan kan de pret beginnen.

De startspeler werpt de twee dobbelstenen. Op de dobbelstenen zijn kleuren afgebeeld. Er dienen twee verschillende kleuren gedobbeld te worden. Indien er twee gelijke kleuren het resultaat zijn, wordt er gewoon opnieuw gedobbeld net zolang tot het resultaat twee verschillende kleuren weergeeft. 

Nu kiest de speler één van de twee kleuren uit, en schuift vervolgens de met de gekozen kleur overeenkomende plank. De plank dient net zoveel vakjes verschoven te worden als dat er piraten op de plank staan. De overgebleven dobbelsteen wordt gebruikt om een piraat van de speler te verplaatsen naar de plank met de overeenkomende kleur. 

Het leukste is het natuurlijk als er piraten van de vijand van boord van het wankelende schip vallen. Gelukkig worden ze niet opgegeten door de haaien. Sterken nog, de haaien schrikken zodanig van al dat gespetter, dat één haai wegzwemt. 

In de tweede fase van een ronde, heeft de speler mogelijk de keuze uit: 

  • Dubloenen verzamelen 
  • Óf piraten uit zee redden. 
Als er piraten van de speler die aan de beurt is op een of meerdere dubloenen staan, dan wordt het overeenkomstige aantal dubloenen van de kaarten genomen. 

De speler kan er ook voor kiezen om zijn piraten uit zee te redden en weer terug te plaatsen op een van de planken. Let wel op het woordje of. Dat is hier heel belangrijk. Indien een speler tijdens de tweede fase van zijn beurt niet de mogelijkheid heeft om dubloenen te verzamelen, dan kan hij er niet voor kiezen om zijn piraten te redden. Deze blijven dan nog zeker één ronde in het woelige water rondom het schip ronddobberen.

Het spel eindigt onmiddellijk als alle haaien zijn weggezwommen of als alle dubloenkaarten op zijn. De speler die de meeste dubloenen heeft weten te verzamelen wint het spel.

Dit spel is geschonken door Zoch en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 6 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts