So clover !
Groen, planten, blaadjes, klavertje-vier… Woordassociatie is niet enkel een deel van een psychologisch onderzoek of brainstorm-ideeënbord, maar ook het mechanisme achter So Clover, een partyspel waarbij de spelers verbanden leggen tussen woorden en deze gevonden links doorgeven aan de medespelers. Waarna deze medespelers via deze verbanden op zoek moeten naar de originele worden.

Iedere speler beschikt over een klavervormig spelbord en krijgt vier vierkante woordkaartjes van de trekstapel. Deze kaartjes worden willekeurig op het spelbord geplaatst, zodat elk klaverblaadje twee woorden bevat.


Laat daarna de creativiteit zegevieren, en probeer een duidelijk verband tussen de termen te vinden. ‘Nacht’ en ‘vlinder’ leidt logischerwijs tot ‘mot’ en ook voor ‘koud’ en ‘zoet’ of ‘raket’ en ‘maan’ kan je wel iets bedenken… Maar het lot maakt het je niet altijd zo gemakkelijk: hoe link je bijvoorbeeld alliantie aan wolk, hoorzitting aan cocktail of kakkerlak aan kampioen ? De gevonden links mogen zowel zelfstandige naamwoorden, afkortingen, voor- of achternamen,... zijn, maar slechts één woord. 
Bovendien zijn vertalingen of delen van de oorspronkelijke woorden uit den boze.

Eens de links toch gevonden zijn, schrijven de spelers deze bovenaan elk klaverblad. Vervolgens worden de woordenkaartjes van het speelbord gehaald, gemengd met een extra woordkaartje van de trekstapel en gedekt opzij gelegd. (Of maak het spel extra uitdagend door twee of meer extra kaartjes toe te voegen).


Een speler (‘de toeschouwer’) legt zijn beschreven bord in het midden, waarna de andere spelers de bijhorende woordkaartjes correct op het bord proberen te plaatsen. Liggen de vier kaartjes meteen juist, dan verdient de toeschouwer zes punten (een punt per kaartje en twee bonuspunten voor het foutloze parcours). Zo niet, krijgen de spelers één nieuwe kans en levert elk juist kaartje alsnog nog één punt op.

Een volgende speler wordt de nieuwe toeschouwer, als iedereen zijn punten behaald heeft start een nieuwe ronde met nieuwe kaartjes.

So Clover is de opvolger van het succesvolle ‘Just One’ en gezien partyspellen in het genre het altijd goed doen in onze club (zie ook het populaire Codenames) zou So Clover wel eens dezelfde weg kunnen opgaan !

Dit spel werd geschonken door Repos production en kan vanaf oktober gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Leden kunnen dit spel kopen met 10% korting bij Lotana.


Aantal spelers: 3 - 6

Leeftijd: vanaf 10 jaar

Speelduur: 30 minuten

Reacties

Populaire posts