Libraria


Hoe eenvoudig kan een leuk spel zijn? In het geval van Libraria is dat heel eenvoudig. De spelers creëren een speelveld door het willekeurig plaatsen van 25 tegels in een 5x5 grid. Deze tegels samen stellen een boekenkast voor. Sommige planken zijn gevuld met enkele boeken. Andere planken zijn nog leeg. Maar er zijn ook planken waarop een muis zichzelf goed doet door te smikkelen aan de boeken. Doel van het spel is dat spelers proberen om zichzelf zoveel mogelijk planken toe te wijzen. Maar zij willen wel heel graag de planken met de muizen aan de ander laten. Deze planken leveren namelijk strafpunten op.

Om dat te bewerkstelligen krijgen beide spelers elk 18 edelstenen in hun kleur. Er wordt willekeurig een startspeler bepaald. De speler die begint, legt één van zijn edelstenen op een hoek waar planken van een boekenkast bij elkaar komen. De andere speler mag vervolgens twee stenen plaatsen. Hiermee is de startronde ten einde.

Nu plaatsen de spelers om beurten elk één edelsteen een van de hoeken. Dit gaat door totdat beide spelers alle stenen hebben geplaatst. Nu is het tijd om de eindscore op te maken. 

Hiervoor wordt gekeken naar de vier hoekpunten van elke vak in de boekenkast. De speler die de meeste edelstenen op de vier hoeken heeft geplaatst wint het vak. Het aantal punten dat het oplevert, is het aantal boeken die in het betreffende vak zijn geplaatst. Dit kunnen 0, 1, 2 of 3 boeken zijn. Maar let op. Als er een muis in een vak zit te smikkelen aan een boek, levert dat vak 1 minpunt op! Indien beide spelers evenveel edelstenen op de hoeken heeft geplaatst, dan krijgt geen van de spelers de (straf)punten.

Heeft een speler alle vier de hoeken van een vak kunnen claimen, dan levert dat een bonuspunt op. Maar dit geldt ook als er een muis aanwezig is. Je krijgt dan niet 1, maar 2 strafpunten. De speler met de meeste punten wint het spel.

En dat is alles wat er over dit spel is te vertellen. Saai, zou je wellicht kunnen denken. Maar toch is dat niet juist. Er dienen hier keuzes gemaakt te worden, die er wel degelijk toe doen. Want plaats je een edelsteen op een hoek zodat je de meerderheid hebt bij een vak met drie boeken? of blokkeer je juist een ander vak zodat de tegenstander een vak door zijn neus geboord ziet worden? 

Libraria, is een zeer vermakelijk spelletje om even tussendoor te spelen. En dan nog een keer. En nog een keer....

Dit spel is geschonken door Studio Supernova en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 7 jaar
Speelduur: 5-10 minuten

Reacties

Populaire posts