Whirling Witchcraft

Niets is leuker dan een heks te zijn: je kan dag in dag uit bezig zijn met het brouwen van krachtige en magische drankjes. Maar er is een limiet. Ben je een overijverige heks kan het wel eens gebeuren dat alles in je gezicht ontploft. Kies dus zorgvuldig al je ingrediënten om je werkbank leeg te maken, en probeer de andere heksen met een overschot aan ingrediënten te laten zitten. Zo komen zij in de problemen en daar kan jij van profiteren.

Elke heks start met een eigen werkbank, 4 recept kaarten en een aantal ingrediënten die al op je werkbank komen te liggen. Het aantal ingrediënten, waarvan er trouwens 5 verschillende zijn, zal bij de start bepaald worden door de achterkant van je karakterkaart. Bij een allereerste spel raden we aan om met de begin karakters te spelen. Die zijn gemarkeerd met een maan en ster. Naarmate je meer uitdaging zoekt, kan je aan de slag gaan met de karakters die elk een eigen eigenschap hebben. Tot slot krijgt iedereen nog een arcana referentiekaart en 3 jetons.

In de eerste fase van het spel kiezen alle spelers tegelijk een kaart vanaf hun hand en legt deze gedekt voor zich neer. Daarna draaien de spelers deze kaart open. Deze kaart blijft nu onder je werkbank liggen voor de rest van het spel. Staat er een arkana symbool op deze kaart, mag je op je arcana referentie kaart de overeenkomstige jeton(s) verder schuiven. Passeert of komen 1 of meerdere jetons op een even getal, mag je de bijbehorende actie uitvoeren. Welke dat zijn komt later aan bod.

Op de gespeelde receptkaart staat een formule om ingrediënten om te vormen naar andere. Zo kan je bijvoorbeeld 2 spinnen en een paddenstoel omvormen naar een mandrake, dat zeldzamer is. Die actie zal in fase 2 gebeuren : de spelers mogen, wederom tegelijkertijd, ingrediënten van hun werkbank nemen dat als input zal dienen. De ingrediënten die daardoor aangemaakt worden, mag je uit de algemene voorraad nemen. Je mag ten alle tijden een zonet aangemaakt ingrediënt gebruiken om als input voor een ander recept gebruiken. De receptkaarten voer je dus in willekeurige volgorde uit. Bepaalde receptkaarten werken in 2 richtingen, daarmee is het van belang hoe je die kaart open draait, want eenmaal open onder je werkbank, mag je ze niet meer omdraaien. Uiteindelijk heb je hopelijk een heleboel ingrediënten gemaakt. Die plaats je allemaal in je ketel. De ingrediënten die nog bij de input op de receptkaarten liggen, gaan naar de algemene voorraad.

Nu schuiven alle spelers hun ketel door naar hun rechter speler. Deze speler moet alle ingrediënten op zijn werkbank stockeren. Indien deze speler daar niet in slaagt, moet hij de overschot terug aan zijn linker buurman geven. Die speler legt deze blokjes in zijn Witch cirkel. Zodra er een speler is die 5 of meer blokjes in zijn cirkel heeft, is deze de winnaar. Bij gelijkstand wordt gekeken wie de meeste verschillende ingrediënten in zijn cirkel heeft. Is er nog geen winnaar, geven de spelers hun 3 overblijvende handkaarten door aan hun linkerspeler, en de handkaarten worden aangevuld tot 4 stuks. Het spel gaat verder tot er een winnaar is.

De arkana symbolen kunnen je helpen om meer ingrediënten te stockeren op je werkbank, of om je rechter buurman met nog meer blokjes te bestoken. De raaf laat je toe om 2 blokjes van je werkbank terug in de algemene voorraad te plaatsen. Met de ketel mag je een willekeurig ingrediënten uit de voorraad nemen en in je ketel leggen, en bij het boek mag je 1 soort ingrediënt opnoemen. Dat soort ingrediënt moet je bij het vullen van de recept kaarten niet van je werkbank nemen, maar van de algemene voorraad.

Whirling Whitchraft speelt erg snel, en heeft een leuk en uniek mechanisme, dat ons een beetje doet denken aan 7 Wonders. In dit geval zal je de 'aanval' van je linker buurman moeten afwenden, en je rechter buurman met zoveel mogelijk ingrediënten bestoken zodat jij punten gaat scoren. Uniek en zeer leuk.

Dit spel is geschonken door AEG en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 5
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts