Namaste

 Namaste is een simpel roll & write spelletje waar alles draait om geluk, snelheid en strategie.


Zoals de meeste roll & write spellen, vinden we een dik pak met blaadjes in de speldoos. Gelukkig zijn ze dubbelzijdig. De 4 dobbelstenen hebben 6 zijdes, en toch kan je getallen dobbelen tussen 1 en 7. Dat komt omdat 1 van de zijde de waarde '1/7' bevat. Hier kan je kiezen of je de 1 of de 7 neemt.

De startspeler neemt de blauwe dobbelsteen, en minstens 1 van de 3 ander dobbelstenen. Het getal dat geworpen is, moet ingevuld worden op deze speler zijn blaadje. De andere spelers mogen de som van de witte dobbelstenen opschrijven, maar is niet verplicht. De bedoeling is om het raster op te vullen met getallen in stijgende volgorde van links naar rechts én van boven naar onder. Schrijf je een getal in een blauwe cirkel, mag je dat zelfde getal in het aangrenzend blauwe vakje noteren. Behalve voor de rechtse en onderste blauwe cirkel: deze bevatten normaal gezien hoge getallen, en daar mag je slechts de helft (naar boven afgerond) invullen.

Indien je een rij of kolom volledig gevuld hebt met getallen, mag je het middelste getal in het roze vakje, noteren in het overeenkomstig wit vierkantig vakje. Ben je de eerste die daar een getal kan zetten, zetten de andere spelers een kruisje in het bolletje er vlak naast. Dit geeft aan dat alle volgende spelers slechts de helft daar mogen noteren als zij die rij of kolom vol hebben. Kan je helemaal nergens het getal zetten dat je net geworpen hebt, zal je linksonder het getal moeten noteren in het groene raster. Zodra iemand daar 4 getallen heeft staan, of zodra iemand zijn raster volledig vol heeft, is het spel ten einde. De punten worden geteld door de getallen van de buitenste witte en blauwe vakjes op te tellen. De getallen in het groene raster zijn strafpunten die je aftrekt van het totaal, en dan heb je je eindscore.

Het kiezen van welk getal je eerst waar zet is al best een moeilijke keuze, maar dan komt er nog een factor snelheid bij. Kan je als eerste alle buitenste vakjes met getallen vullen, moet je dat getal niet delen door 2 en scoor je daar meer punten dan je tegenstanders. Zeker eens proberen.

Dit spel is geschonken door Moses verlag en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minuten

Reacties

Populaire posts