Mabula

Mabula is de nieuwste telg van Steffen Spiele, dat ons al voor de spellenbeurs van Essen bereikte. Het bestaat uit een houten spelbord met daarin een raster gekerfd en 12 witte en 12 zwarte knikkers. De opstelling is eenvoudig : de knikkers komen aan de zijkant te liggen, en er mogen geen 3 knikkers van dezelfde kleur naast mekaar liggen. Wij zijn klaar voor dit abstracte 2-persoons spel !


Om de beurt mogen de spelers een knikker van hun eigen kleur voorruit duwen die nog aan de kant ligt. Ze mogen de knikker zo ver duwen als ze zelf willen. Daarbij is het toegestaan om andere knikkers - van eender welke kleur - mee verder te duwen. Daarna is het de beurt aan de volgende speler die ook een knikker vanaf de kant mag bewegen. De spelers blijven dit herhalen tot dat er geen enkele knikker meer aan de kant ligt.


Voor de start van het spel, kiezen de spelers 1 van de 2 manieren waarop de punten worden geteld. Een eerste manier om te scoren is het grootste aantal aaneensluitende knikkers te vormen, zowel horizontaal als verticaal. Het aantal knikkers geeft je score en de speler met de hoogste score is uiteraard de winnaar. Een tweede manier waarop je kan spelen is door verschillende eilandjes van aaneensluitende knikkers te vormen. Heb je zo bijvoorbeeld 4 groepjes van 6, 3, 2 en 1 knikker kunnen maken, dan scoor je 6x3x2x1 = 36 punten.


Mabula speel heerlijk vlot, heeft eenvoudige regels, en het materiaal is meer dan degelijk te noemen. Snelle spelers zullen er een 5-tal minuutjes per spel over doen, maar aangezien er meer tactiek bij komt kijken dan in eerste plaats gedacht, kan een spelletje wel eens oplopen tot 15 minuten. Een aanrader onder de 2-persoonsspellen.

Mabula is geschonken door Steffen Spiele en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 10 minuten

Reacties

Populaire posts