Mozzaroller

 


Pizzabezorgers zijn ondertussen een vertrouwd zicht in het straatbeeld. Slalommend tussen het drukke verkeer trachten zij die heerlijke pizza's op tijd bij je thuis af te leveren voor ze afgekoeld zijn. Met Mozzaroller heb je de kans om met je scooter zo veel mogelijk bestellingen te bezorgen. Maar let op: niet alle ingrediënten zijn steeds beschikbaar, je zal dus keuzes moeten maken. Wie op het einde van de shift de beste klanten voor zich heeft gewonnen, mag zich tot pizzakoning kronen.

De opstelling is eenvoudig: de pizzeriakaart komt in het midden van de tafel te liggen met daarrond 8 opdrachtkaarten. Nog eens 10 opdrachtkaarten worden ongezien onder de pizzeriakaart gestopt. De rest van de kaarten vormt een trekstapel. Er zijn verder nog 6 klantenfiches en een aantal strafpuntfiches, binnen handbereik.

Elke opdrachtkaart is een pizzabestelling voor een bepaald type klant met daarop 1 tot 3 ingrediënten. Er zijn 6 keuzes: champignons, mais, olijven, rucola, tomaten en mozzarella. Deze zijn gelijkmatig terug te vinden op 8 zeszijdige dobbelstenen.

Je beurt begint telkens met een dobbelfase. Je neemt simpelweg de dobbelstenen en werpt ze een eerste maal. Nu ga je puzzelen om met de geworpen ingrediënten de meest interessante bestellingen af te werken. Hierbij moet je enkele regels volgen: minstens 1 dobbelsteen plaatsen; de eerste bestelling is vrij, daarna moet je een aangrenzende bestelling nemen; je moet een bestelling eerst volledig afwerken alvorens een volgende te nemen. Als je nog dobbelstenen over hebt of niet wil plaatsen, heb je de keuze: passen of nog eens werpen en verder pizza's afwerken volgens de gekende regels. Dus altijd minstens 1 plaatsen, zelfs al komt dat slecht uit. Kan je niets plaatsen, is je dobbelfase gedaan.


 Nu wordt je resultaat geëvalueerd. De afgewerkte pizza's komen voor je te liggen, voor elke niet afgewerkte pizza neem je een strafpuntfiche. Bij je volgende beurt geef je deze fiches weer af, maar per fiche moet je ook een dobbelsteen inleveren. De onafgewerkte bestellingen blijven liggen.

Dan wordt gekeken per klanttype hoeveel pizza's je al in totaal hebt afgeleverd. Heb je de meerderheid dan mag je de overeenkomstige klantenfiche nemen. Deze fiches leveren op het einde extra punten op. Als niemand de meerderheid (meer) heeft, gaat de fiche terug op de stapel. Per klanttype is er een bepaald aantal bestellingen aanwezig, maar er zijn ook losse bestellingen in het spel. Deze worden voldaan met 3 dezelfde willekeurige ingrediënten en kunnen als joker bij eender welk klanttype gelegd worden. Let op: dit kan later niet meer veranderd worden! Het is dus belangrijk om bij de keuze van je bestellingen rekening te houden met de klanttypes.
Een ander aandachtspunt is dat de pizza's met 3 ingrediënten nog een extra ingrediënt tonen: knoflook of chili. Hoe meer je van een type hebt, hoe meer bonuspunten dit zal opleveren.

Als laatste stap worden de bestellingen weer aangevuld. Is de trekstapel op, dan worden de reservekaarten onder de pizzeriakaart genomen. Er wordt nu nog verder gespeeld tot iedereen evenveel beurten heeft gehad. Daarna is het tijd voor de eindtelling. Deze bestaat uit 3 delen:

- de som van alle ingrediënten op al je afgewerkte bestellingen

- de som van je verworven klantenfiches

- de bonuspunten voor knoflook en chili (bvb 1 kaart = 1 punt, 2 = 3 punten, ..., 5 = 15 punten)

Wie de meeste punten heeft, wint het spel.


 Mozzaroller is geen 'roll and write' spel zoals tegenwoordig in de mode is, maar heeft toch dobbelen als centraal mechanisme. De regels zijn simpel en snel aangeleerd, en de 3 wegen om punten te scoren geven voldoende stof tot nadenken bij het afwerken van de pizza's. Al heb ik de indruk dat de klantenfiches net iets zwaarder doorwegen in het eindresultaat. Wat het spelverloop betreft zijn we wel enkele situaties tegengekomen waar de regels geen uitsluitsel gaven. Vervelend, maar gelukkig niet blokkerend. Het spelthema zelf lijkt ook een accent te willen leggen op het bezorgen van de pizza's, maar eigenlijk draait het hem vooral om het samenstellen. Dat voelt een beetje als een gemiste kans. Ondanks deze minpuntjes is Mozzaroller best een aardig spel dat de tijd kan vullen als tussendoortje of als afsluiter. Misschien ga je daarna zelf wel pizza bestellen?

Dit spel werd geschonken door Piatnik en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.

 


Aantal spelers: 1 - 4
Speelduur: 20 - 30 min
Leeftijd: vanaf 7 jaar


Reacties

Populaire posts