Outrun


Halloween 2050. Je bezoekt het Monster Film Museum met je vrienden om samen Halloween te vieren. en klassieke griezelfilms te kijken. Plotseling slaat de bliksem in, en een monster uit één van de films komt tot leven. Het is zaak om uit de handen van het monster te blijven. Hiervoor hoef je niet de snelste te zijn. Enkel sneller dan je vrienden.

Ziehier het verhaal van dit spel. Ideaal om een griezelavondje te beginnen of af te sluiten. In dit spel draait het om snelheid. Iedere speler krijgt een set van 9 kaarten, met daarop voorwerpen uit films, een finish kaart en twee spelers tokens. In het midden van een tafel wordt een route-kaart open gelegd. Op deze kaart, staat de route middels symbolen die corresponderen met de symbolen op de spelerskaarten, afgebeeld. Afhankelijk van welk monster tot leven is gekomen worden er één of meerdere chaos-kaarten in het midden van de tafel opengelegd. Het spel kan nu beginnen.


Alle spelers spelen tegelijkertijd. Hiervoor spelen ze hun spelerskaarten open voor zich op tafel om zo de route te vormen die op de route-kaart staat afgebeeld. Maar let op! Dit lijkt eenvoudiger dan dat het is, want er dient ook rekening te worden gehouden met de chaos-kaarten die open op tafel liggen. Deze chaoskaarten zorgen ervoor dat symbolen worden verwisseld, dat sommige symbolen niet mogen worden gebruikt of dat de route achterstevoren dient te worden gemaakt. Zo zijn er nog meerdere chaos-kaarten die voor de nodige verwarring kunnen zorgen.


Als een speler denkt dat hij zijn kaarten in de juiste volgorde heeft neergelegd, dan plaatst hij snel zijn finish kaart in het midden van de tafel. De speler mag nu zijn kaarten niet meer verplaatsen. Voor de andere spelers is het nu nog niet gedaan! Zij gaan gewoon verder met het compleet maken met hun route. Pas als alle spelers hun finish kaart hebben gespeeld, is het tijd om de balans op te maken. De stapel finish kaarten in het midden van de tafel wordt nu omgedraaid. De speler die nu bovenaan ligt, was als eerste klaar, en zijn gemaakte route wordt door een andere speler gecontroleerd. Is de route juist, dan mag de speler zijn token op de eerste vrije rechterplaats op het monsterbord leggen. Is de route echter fout, dan dient de speler zijn token in het vak waarop een 0 staat bovenaan het monsterbord te leggen. Op deze manier worden in volgorde van snelheid alle routes van alle spelers gecontroleerd. 

Als dat is gedaan, dan is het tijd om te gaan rennen. Hiervoor verplaatsen de spelers hun andere spelerstoken evenveel stappen op het speelbord als onder het spelerstoken op het monsterbord is aangegeven. De speler die als eerste het speelbord weet te verlaten, wint het spel.


Wat ons opviel toen we de doos openmaakten, was dat er twee sets spelerskaarten en twee sets chaos-kaarten in de doos zaten. Waarschijnlijk een productiefoutje, maar hierdoor zit de doos werkelijk propvol. De duur van het spel kan je eenvoudig beïnvloeden door meer of minder speelborden neer te leggen, waardoor de ontsnappingsroute eenvoudig langer of juist korter wordt. Persoonlijk zijn wij niet een groot fan van spellen waarbij het om snelheid draait, maar Outrun kan ons zeker bekoren. Al snel nadat het eerste potje ten einde was, gingen we nog voor een nieuwe ronde. Uiteraard na het kijken van een andere film, waardoor een ander monster door de bliksem tot leven werd verwekt.
Dit spel is geschonken door Good Looking Richard en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2 - 6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur: 10-60 minuten

Reacties

Populaire posts