Murano Light Masters

In het begin van de 13e eeuw moesten alle glasmakers uit Venetië verhuizen naar Murano. Sindsdien is het eiland bekend om zijn glaswerk en werd ook de grootste glasproducent van Europa. In dit spel heb jij de kans om aan de slag te gaan als glasmaker en om de mooiste creaties te maken. Welkom in Murano.

Het spelbord blijft deze keer in de speeldoos zitten. De buitenste schijf kan je draaien, net als de blauwe middelste ring. In het midden vinden we een bakje voor de glazen stenen. Naast het bord komen kaarten met de 4 symbolen te liggen en daaronder een random actie kaart. Bij 2 spelers krijgen beide spelers 6 kaarten op hand, met meerdere spelers krijg je er 5 op hand. Op deze kaarten staan de glazen voorwerpen die je moet maken, met de benodigde stenen.


Elke speler krijgt een eigen spelbord om maximum 8 glazen stenen te stockeren. In elke hoek van het spelbord komt 1 glas te liggen, en het spel kan starten. De spelers hebben de keuze uit volgende acties :
1. Verzamelen : Dit is een verplichte actie. Roteer eerst de blauwe ring met 1 vakje, en neem daarna de 2 stenen die daar afgebeeld staan. Die komen op je spelersbord te liggen als je nog plaats hebt.

2. Onderhandelen : Ook dit is een verplichte actie, maar je mag maar 1 van de 3 mogelijke acties uitvoeren. De eerste is ruilen, waar je een steen ruilt voor andere stenen van een andere kleur. Leg daarvoor 1 steen vanuit je spelbord in 1 van de hoeken van het bord, en neem alle stenen die afgebeeld staan in dat kwadrant. Enkel de joker stenen, dat zijn de witte doorzichtige, mag je niet nemen. De tweede mogelijkheid is stenen kopen, waar je 2 geld voor betaald. Je koopt telkens de stenen in 1 van de hoeken van het bord. De laatste actie is verkopen, dat je 1 geld per steen zal opbrengen.

Eender wanneer gedurende je spelbeurt heb je de mogelijkheid om nog bijkomstige acties uit te voeren. Zo kan je de volgorde van je handkaarten aanpassen voor 1 geldstuk per kaart. Dit kan misschien toepasselijk zijn aangezien je je handkaarten in volgorde dat je ze vast hebt moet bouwen. Had je al een glasstuk kunnen bouwen, zie je dat daar 1 van de 4 symbolen opstaat. Je hebt dan de mogelijkheid om de actie die onder dat symbool ligt uit te voeren. Bijvoorbeeld je mag gratis 1 rood of 1 groen glas nemen. Tot slot kan je buitenste ring van het spelbord tegen de richting van de wijzers in roteren met 1 vakje. Dat kost je dan wel 1 geld.

Maar de belangrijkste actie blijft nog altijd het bouwen van 1 van je kaarten. Heb je op je eigen spelbord de benodigde hoeveelheden glas verzameld, dan kan je een kaart bouwen en leg je de grondstoffen terug in de algemene voorraad. Tel nu het aantal lege vakjes op je spelbord, en zoveel geld heb je net verdiend. Lukt het je om 2 kaarten in 1 keer te bouwen, dan krijg je een bonus van 2 geldstukken.

Het spel gaat verder tot dat de eerste speler er in slaagt om al zijn glaswerken te bouwen. En dat kan sneller gaan dan je denkt. Bij een 2 persoonsspel ging het zo snel dat er slechts 6 beurten nodig waren om alle 6 de kaarten te kunnen bouwen. Je moet ook een tikkeltje geluk hebben dat het rad net de goede grondstoffen opleveren die je nodig hebt voor de kaarten die je vast hebt.

Dit spel is geschonken door Matagot en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten


Reacties

Populaire posts