Geistes Würfel Blitz

Maak plaats op tafel voor Geistesblitz Wurfel Blitz : een dobbel-grabbelspelletje voor snelle handen en heldere geesten. Bliksemsnel zelfs, want zo leert de doos: sneller dan de dobbelstenen rollen ! In deze dobbelvariant van het populaire Geistesblitz ('Vlotte Geesten', al jaren een veelgespeelde kinderklassieker) zijn de kaarten vervangen door dobbelstenen. De overige houten figuurtjes zijn behouden: de groene fles, het blauwe boek, de rode zetel, de grijze muis en het witte spook.


De vijf gekleurde 'voorwerpdobbelstenen' refereren telkens naar de kleur van een figuurtje, en zijn niet getooid met stippen, maar met afbeeldingen van de voorwerpen (fles, boek, geest, zetel, muis). Alle dobbelstenen worden tegelijk geworpen, waarna het resultaat van de worp bliksemsnel geanalyseerd dient te worden. De speler die als eerste het juiste figuurtje grabbelt verdient als enige een punt. 

Wat dat juiste voorwerp dan wel is, hangt af van het gedobbelde resultaat, meerbepaald naar het aantal keer dat dat voorwerp geworpen wordt. Er zijn drie mogelijke situaties : is er een voorwerp dat slechts éénmaal gegooid is en twee voorwerpen tweemaal ? Dan proberen de spelers als eerste dat 'enige' figuurtje te grijpen. In onderstaand voorbeeld is dit de fles. (De fles is eenmaal gegooid, de muis en het boek tweemaal)Moeilijker wordt het wanneer en één voorwerp meer gegooid is dan alle anderen (in onderstaand voorbeeld de zetel). Dan moet er eerst gekeken worden naar welke kleur het houten figuurtje van dat voorwerp heeft (rood), waarna de spelers moeten grabbelen naar dat figuurtje dat gegooid is met die kleur van dobbelsteen (resultaat van de rode dobbelsteen = het spookje). 


De derde optie houdt in dat alle dobbelstenen een ander voorwerp verbeelden, en er dus geen enkel in de meerder- of minderheid is. Dan gaan de spelers op spokenjacht op zoek naar het spook dat zich 'in' een figuurtje verschuilt. Welk figuurtje dan wel ? Dat moeten de spelers afleiden uit de worp: de kleur van de dobbelsteen waarmee een geest gegooid is, wijst naar het figuurtje waar het spook zich in  verstopt. Bijvoorbeeld: levert de blauwe dobbelsteen een geest op, dan verschanst het spook zich in het blauwe voorwerp (het boek) en probeert iedereen zo snel mogelijk het boek te pakken te krijgen. 

Spelers die vertrouwd zijn met Vlotte Geesten zullen ook snel weg zijn met deze variant. Al maken de dobbelspelregels het misschien toch net een tikkeltje moeilijker. Al zijn de regels niet zo ingewikkeld als ze in de spelregels lijken, na een paar oefenrondjes is iedereen er mee weg. Goed kijken is de boodschap, want zoals we in de testrondes meermaals ervaren hebben: een foutje is snel gemaakt, en leidt tot het inleveren van een eerder gescoord punt. Snelheid, concentratie en snel denkvermogen en dito handen is het enige wat jullie nodig hebben voor een paar rondjes Geistes Wurfel Blitz !  

Dit spel werd geschonken door Zoch verlag en kan vanaf oktober gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 8

Leeftijd: vanaf 8 jaar

 Speelduur: 20 minuten

Reacties

Populaire posts