Die Abenteuer des Robin Hood

De meesten zullen wel bekend zijn met de verhalen van Robin Hood. In dit spel, kruip je in de huid van de beroemde held of één van zijn kompanen. Als de doos wordt geopend tref je 8 grote kartonnen puzzelstukken aan. Hiermee maak je het spelbord. Ook tref je een dik boek aan. In dit boek staan alle spelregels die je in de loop van het spel nodig zult hebben, en die per avontuur iets of wat kunnen verschillen.

Je opent het boek bij het hoofdstuk dat je gaat spelen, en draait de fiches op het bord open zoals in het boek is aangegeven. Ook doe je de aangegeven blokjes en schijven in de meegeleverde zak. 

Het is lastig om iets over dit spel te vertellen zonder meteen te veel te verklappen. De regels zijn eenvoudig en het geheel speelt vrij intuïtief.  In de basis komt het er op neer dat de speler een schijf uit de zak trekt, en de daarbij behorende gebeurtenis uitvoert. Trek je een rode of een paarse schijf uit de zak, dan betekent dat er slechte dingen te gebeuren staan in Sherwood Forrest. Zo kan het zijn dat er meer wachters gaan patrouilleren waardoor de kans dat je gevangen genomen wordt groter wordt. Of een vijand komt steeds dichterbij. Trek je een schijf in één van de spelersfiguren, dan voer je de beurt van die figuur uit. Zo mag een speler bewegen. Dit doet hij door 1, 2 of 3 van de bewegingsfiguren aan de figuur op het bord te plaatsen. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de obstakels die op het bord zijn afgebeeld. Als je besluit om de lange bewegingsfiguur niet te gebruiken, dan spaar je krachten, en mag je één wit blokje in de buidel doen. 

Ook kan je, als laatste actie, besluiten om te gaan verkennen, iets te overhandigen of een wachter te overmeesteren. Verkennen doe je als de figuur eindigt op een vakje met een vraagteken. Het cijfer op het vakje geeft aan op welke bladzijde van het boek je moet gaan lezen. Staan twee figuren naast elkaar, dan mag je 1 voorwerp aan de andere figuur overhandigen. 

Als je bij een wachter staat, dan kan je proberen om die te overmeesteren. Dit doe je door maximaal drie blokjes uit de zak te trekken. De blokjes worden 1 voor 1 getrokken. Trek je een paars blokje, dan gebeurd er niets. Je kunt ten alle tijde besluiten om te stoppen met het trekken van blokjes of om door te gaan. Trek je een wit blokje, dan overmeester je de wachter. Alle getrokken blokjes gaan uit de zak en terug in de algemene voorraad. Idealiter zou je dus het liefste twee paarse en één wit blokje uit de zak willen halen.

Die Abenteuer des Robin Hood is een heus avonturen spel. Ook al is het verhaal bekend, toch zul je naarmate je vordert in het verhaal voor behoorlijk uitdagingen komen te staan. Aangezien het een coöperatief spel is, zul je begrijpen dat bol staat van de interactie. Klein nadeel is wellicht dat er een behoorlijk dosis geluk bij komt kijken door het trekken van de speelstukken uit de zak. Een wellicht groter nadeel is dat het spel in principe maar één keer te spelen is. Je kent dan immers het verhaal en de weg naar het einde van het hoofdstuk. Maar niet getreurd, de eerste nieuwe scenario's zijn inmiddels al verschenen, en de eerste grote uitbreiding is al aangekondigd.

Robin Hood is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor leden van Het Geel Pionneke

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 60 minuten

Dit door Kosmos geschonken spel is binnenkort te spelen bij het Geel Pionneke


Reacties

Populaire posts