Hens

Toen we de doos van Hens openden, was het even schrikken. We zagen vier meeples en kaarten in twee verschillende formaten. De kaarten voor de zekerheid allemaal even bekeken, maar waar we ook keken, spelregels zagen we niet. Ook op de site van de uitgever konden we de spelregels niet vinden. Gelukkig bood Boardgamegeek soelaas, en stonden daar de Engelse spelregels. Nu was het slechts een kwestie van afdrukken en de regels alsnog in de doos doen. Uiteraard nadat we deze gelezen hadden. 

Het opzetten is vlot gebeurd. Afhankelijk van het aantal spelers worden er 1 of 2 soorten kaarten uit het spel verwijderd. In de regels staat keurig aangegeven welke kleuren kaarten uit hoeveel kaarten bestaan. Hens is een spel met eenvoudige regels. De speler die aan de beurt is, voert drie stappen uit. Als eerste neemt de speler twee kaarten op hand. Vervolgens plaatst hij 1 kaart in zijn 3x4 (of 4x3) grid. Als laatste stap, legt hij 1 kaart open af op zijn persoonlijke aflegstapel.

De twee kaarten die de speler op hand neemt, pakt hij 1 voor 1. Hij mag een kaart nemen van de gesloten trekstapel óf een kaart nemen van de aflegstapel van een andere speler pakken. Deze kaarten neemt hij op hand.

Vervolgens dient de speler één van zijn (zes) handkaarten te spelen. Elke speler plaatst zijn kaarten in een grid van 3x4 kaarten of een grid van 4x3 kaarten. Hierbij dient de speler in acht te nemen, dat een te plaatsen kaart enkel horizontaal of verticaal aangrenzend aan een andere kaart geplaatst mag worden. Kaarten van dezelfde kleur mogen zonder restricties aangrenzend geplaatst worden. Is de kaart echter van een andere kleur, dan dient deze een waarde te hebben die 1 hoger of 1 lager is, dan de kaart waar de kaart naast geplaatst wordt. Is het niet mogelijk om een kaart te plaatsen, dan mag de speler een kaart gesloten in zijn grid plaatsen. Aan het einde van het spel, is iedere gesloten kaart in het grid van de speler 1 strafpunt.

Als derde en laatste stap, legt de speler één kaart open af op zijn persoonlijke aflegstapel.

Op het moment dat alle spelers hun 6e kaart hebben gespeeld, dan plaatsen alle spelers tegelijkertijd hun haan op een kaart naar keuze. De groep waarop de haan wordt geplaatst, scoort op het einde van het spel punten. 

Als alle spelers 12 kaarten hebben geplaatst, dan is het spel afgelopen, en kan de score op worden gemaakt. Als eerste scoort de grootste groep met kippen. Alle eieren die in deze groep zijn afgebeeld, leveren 1 punt op. Vervolgens scoort de groep kippen, waarop de haan is geplaatst. Is deze groep echter even groot of groter dan de grootste groep, dan wordt enkel de groep met de haan gescoord. 

Ook de medailles die op de kaarten staan worden geteld. Elke drie medailles levert 1 punt op (naar beneden afgerond). Iedere gesloten kaart levert 1 strafpunt op. Ten slotte wordt de bonuskaart gewaardeerd. De speler met de meeste punten is winnaar.

Hens is eenvoudig om te leren, toch is het zo nu en dan lastig om een kaart juist te plaatsen, want je dient ook enigszins vooruit te denken. Welke kaarten die je nog op hand hebt, kun je eventueel in een volgende beurt nog spelen? Of gok je erop dat je de juiste kaart nog trekt? Ook het afleggen van een kaart op je aflegstapel kan nog best een lastige beslissing zijn. Want wie weet kan een van je medespelers juist jouw kaart wel goed gebruiken.

Hens wist ons aangenaam te verrassen. Een leuk spelletje voor even tussendoor. Het thema is er, zoals bij veel spellen, opgeplakt. Maar dat maakt het spelplezier er niet minder door.

Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 15-20 minuten

Dit door Little Rocket Games geschonken spel is binnenkort te spelen bij het Geel Pionneke


Reacties

Populaire posts