Help!


"Met de hulp van mijn vrienden red ik me wel" zongen de Beatles in een ver verleden, en dat is ook net waar dit gelijknamige snelle coöperatieve kaartspel om draait. Spelers proberen samen een rij van zes oplopende kaarten te leggen, en indien een speler in zijn beurt vastzit (en geen passende kaart kan aanleggen) is het aan de vorige speler om ter hulp te schieten. Geraken ze er samen uit, dan gaat Help ! verder. Biedt ook deze speler geen oplossing, dan zijn beide spelers uitgeschakeld, stopt de spelronde en verdienen de andere spelers een punt. De eerste speler die drie punten kan verzamelen wint het spel.
 

Aan de slag ! En dat is maar een kleine moeite met een snelle setup en korte spelregels. Het kleine doosje bevat 110 cijferkaarten, met waarden van 1 of 2 (5 stuks van elke waarde), 3 tot 7 (7 kaarten elk)  en 8 tot 11 (8 kaarten per cijfer) en een aantal actiekaarten (7 per soort), net als vijf puntenkaarten. Elke speler krijgt een puntenkaart (open) voor zich, nadat alle kaarten geschud zijn krijgt iedereen vier kaarten op hand en het spel kan beginnen ! Elke ronde wijzigt de spelrichting (met of tegen wijzerzin): de eerste start wijzerszin. De speler met de laagste kaart speelt als startspeler de eerste kaart uit (naast de trekstapel), de anderen vullen aan tot de rij zes kaarten bevat. (en vullen na hun beurt hun hand steeds opnieuw aan tot vier kaarten). 

Elke kaart die aangelegd wordt moet minstens één hoger zijn dan de vorige. Is dit niet mogelijk, dan schiet zoals eerder gezegd de vorige speler ter hulp. Kan deze de rij wel vervolledigen, dan gaat het spel verder en ontvangt hij in ruil een gedekte kaart van de 'geblokkeerde' speler. Als de rij compleet is verdwijnen alle kaarten naar de aflegstapel, draait de spelrichting om, en start de volgende speler een nieuwe rij (met eender welke handkaart die hij bezit). 

Natuurlijk bevat Help ! ook actiekaarten om sneller de perfecte rij te bereiken. Zo is er de 'Wild' (X) kaart, een soort joker die voor elk getal kan doorgaan, afhankelijk van zijn plaats in de rij. Zo is de joker als startkaart '1' waard, en als laatst aangelegde kaart 'het vorige getal +1'. De joker kan eveneens tussen twee eerder gelegde kaarten geplaatst worden (als deze uiteraard niet vlak op elkaar volgen). De 'switch' kaart (pijlen) stelt de speler in staat om een handkaart te wisselen met een kaart uit de rij. Deze handkaart moet uiteraard de plaatsingsregels van de rij respecteren. 


Met de 'zap' kaart (bliksemschicht) kan de laatste kaart van de rij verwijderd worden, en de met No ! kaart (verbodsbord) kan je ervoor kiezen om je beurt te beperken tot het nemen van een handkaart, niets af te leggen, en volgende beurt over te slaan. (Wat betekent dat je geen kaarten tijdens de geskipte beurt geen kaart af kan leggen, maar ook niet als helper kan fungeren. Die rol schuift dan door naar de speler met de vorige reguliere spelbeurt).

Een spelronde eindigt onmiddellijk als een speler, ook met de hulp van de vorige speler, geen kaart kan afleggen (beide spelers zijn uitgeschakeld, de overige spelers verdienen één punt) of er maar één actieve speler overblijft (als alle anders spelers een No! kaart voor zich hebben liggen). In dat geval verdient deze enige 'hulpeloze' speler als enige één punt. De eerste die drie punten kan verzamelen wint Help !

Een no-nonsense kaartspelletje dat zowel prima geschikt is als een snel tussendoortje of als familiespel. Fans van de UNO zullen er meteen mee weg zijn:  Help ! is een prima alternatief voor de bekende klassieker, en een leuke instapper voor kinderen vanaf  acht jaar om vertrouwd te geraken met coöperatieve spellen. Maar ook voor een ouder publiek staat Help ! gerant voor aan klein halfuurtje spelplezier ! Het doosje bevat enkel Duitstalige spelregels, maar laat jullie daardoor niet tegenhouden : en bijgevoegde QR-code leidt jullie naar een beknopte en duidelijke Engelstalige versie, zodat jullie snel aan de slag kunnen ! 

Dit spel werd geschonken door Amigo en kan vanaf april gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 3 - 5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten

Reacties

Populaire posts