Juicy Fruits

Christian Stöhr is een relatief nieuwe naam in bordspellenland. Van zijn hand verschenen eerder de spellen Milestones, Pictures & Schraube Locker, welke je allemaal al op de club hebt kunnen spelen. Juicy Fruits is het laatste spel van zijn hand. Op voorhand hebben we uiteenlopende meningen over dit spel gelezen. Dat maakte het des te meer dat we dit spel graag op tafel wilden leggen om het zelf te kunnen testen. 

In de doos vinden we een zak met fruit. Van hout welteverstaan, anders zou het al snel een rommeltje worden. Daarnaast treffen we 4 spelersborden aan en een grote hoeveelheid tegeltjes.

Het opzetten van het spel is wel wat werk, maar de regels zijn hier erg duidelijk over. Voordeel is dat niet alle tegels in het spel zijn, dus ieder spel zal anders spelen. Verder treffen we ook een variant aan voor gevorderde spelers. Na het lezen van de regels, werd ons al snel duidelijk dat deze variant eigenlijk een must is om het spel aangenaam te houden. Zonder gebruik van deze variant, wordt het eigenlijk wel allemaal heel eenvoudig, en zou het zomaar kunnen zijn dat je hopeloos achter de feiten aanloopt in dit spel omdat de andere spelers de interessante opties net voor je neus wegkapen. 

Iedere speler krijgt een spelersbord. Op het spelersbord worden 6 schepen van de ene kleur en 6 schepen van de andere kleur geplaatst. Iedere speler krijgt vervolgens 5 manden met elk een ander soort fruit daarin. Deze worden willekeurig op de startposities geplaatst. Zoals gezegd, raden we aan om met de gevorderden variant te spelen. Daarvoor wordt het bord met de zijde van het scorespoor en de sapfabriek op tafel gelegd. Daarnaast wordt het bord met de bedrijven geplaatst. Afhankelijk van het aantal spelers worden daar een bepaald aantal bedrijfstegels op geplaatst. Op het spoor van het aantal contracten dat nog vervuld dient te worden, plaatst men een marker. Op welke positie dat is, is ook afhankelijk van het aantal spelers. De ijsjes en de milkshakes worden op de juiste plek geplaatst, en het spel kan beginnen. 

Een ronde bestaat uit drie stappen (bij het basisspel, doet men enkel de eerste twee stappen).

  1. Verplaats 1 van je productietokens (verplicht). Een productietoken mag enkel horizontaal of verticaal verplaatst worden. Net zoveel stappen als dat je kunt bewegen tot je een ander productietoken treft. Je krijgt het soort fruit dat op de token staat afgebeeld, gelijk aan het aantal stappen dat je zet. Zet je bijvoorbeeld met de mand met een banaan erin drie stappen, dan krijg je drie bananen uit de voorraad. Is het productietoken een ijsco-kar, dan mag je een ijsco of een milkshake produceren. Daarvoor betaal je de hoeveelheid en de soorten fruit die op het bord met de bedrijven staat afgebeeld.
  2. Bevoorraad een schip of koop een bedrijf (optioneel). Op elk schip staat een order afgebeeld waaraan je moet kunnen voldoen om het schip te laden. Betaal de op de order afgebeelde hoeveelheid fruit aan de bank. Vervolgens vaart het schip weg en scoor je onmiddellijk de punten die op het schip staat afgebeeld. Om een bedrijf te kopen, betaal je hetgeen op het bord met bedrijven staat afgebeeld links van het bedrijf dat je wilt kopen aan de bank. Een bedrijf kan een mand met fruit, een ijscokar of een gebouw zijn. Je scoort het aantal punten dat links van het gekochte bedrijf staat, plaatst de marker op het contractenspoor 1 omlaag en plaatst vervolgens de tegel op een vrije locatie op je spelersbord.
  3. De sapfabriek (optioneel). Als extra stap in het spel voor gevorderden komt de sapfabriek om de hoek kijken. Hier zijn we een grote machine die in verschillende stappen van verschillende soorten fruit een overheerlijk drankje maakt. Om je schijfje een stap te verzetten, betaal je het op de pijl afgebeelde fruit aan de bank. Indien er punten op de volgende stop staan, scoor je deze onmiddelijk.
Het spel is afgelopen als de marker op het contractspoor op de x belandt. De speler met de meeste punten wint het spel. 
Juicy Fruits is een snel spel. Het bewegen van de productietokens is een must om aan fruit te geraken. Het bevoorraden van de schepen zorgt ervoor dat je meer bewegingsruimte op het bord krijgt, waardoor je sneller aan meer fruit kunt geraken. De bedrijven die je koopt, zorgen ervoor dat je nog sneller aan meer fruit kunt geraken. Of dat je ijsjes kunt gaan maken. IJsjes leveren veel punten op, dus een ijscokar is interessant om te hebben. Andere tegels leveren eenvoudigweg punten op. Maar hierbij dien je wel op te letten dat je voldoende bewegingsruimte over houdt op het bord, want een dergelijke tegel mag niet meer verplaatst worden. 

We hebben reeds vermeld dat het eigenlijk een must is om met de variant van de sapfabriek te spelen. Indien je, doordat je door anderen wordt gedwarsboomd, niet aan een ijscokar geraakt, is het lastig om punten te scoren. Je kunt je dan richten op de sapfabriek, die ook een behoorlijke hoeveelheid punten op kan leveren. En deze variant is niet dusdanig moeilijk dat we van mening zijn dat je deze uit het spel zou moeten laten. Ook niet met wat jongere kinderen. 

Al met al zijn we van mening dat deze Juicy Fruits een welkome aanvulling is in de club. Het speelt vlot, is kleurrijk en is een leuke, soms uitdagende, puzzel.

Juicy Fruits is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor leden van Het Geel Pionneke

Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 20-50 minuten

Dit door PSC Games geschonken spel is binnenkort te spelen bij het Geel Pionneke


Reacties

Populaire posts