Triggs

Triggs is de zoveelste telg in een rijk assortiment van NSV in korte snelle (kaart)spelletjes. Dat legt de lat direct hoog en vraag ik me af of dit spel zich kan meten met 'pak hem beet' The Game of Qwixx. 

In dit spel krijgen we 108 speelkaarten in de waardes 1 tot en met 12. Waarbij alle waardes negen keer voorkomen. De kaarten worden geschud en verdeeld over drie stapels. Twee stapels waarvan de bovenste kaart opengedraaid is en één gesloten stapel. Zorg dat de gesloten stapel van grotere omvang is dan de stapels met de opengedraaide kaarten. Deel iedere speler vervolgens vijf handkaarten en het spel kan beginnen. Het doel van het spel is om ervoor te zorgen dat je als eerste alle getallen op je blaadje afgestreept hebt. (Hiervoor telt één kolom op het blaadje).
Als je aan de beurt bent heb je de keuze uit één van de volgende drie acties:
  • Kaarten trekken. Indien je deze actie kiest, neem je twee kaarten. Het maakt niet uit of je deze van de gesloten stapel neemt of van de open stapel, een combinatie van die twee is ook toegestaan. Let er hierbij wel op dat er een handlimiet van 10 kaarten is. Heb je al negen kaarten op hand, dan mag je niet twee, maar slechts één kaart nemen. 
  • Kaarten afleggen. De tweede actie is het afleggen van een willekeurig aantal kaarten, zolang deze maar van dezelfde waarde zijn. Je zult later in het spel merken dat deze actie nuttig kan zijn, als je al veel getallen af hebt weten te strepen. 
  • Getallen afstrepen. Als laatste optie, kun je ervoor kiezen om getallen van je blaadje af te strepen. En dat is toch het uiteindelijke doel van dit spel. Om dit te mogen doen, dien je kaarten van één waarde te spelen. Hierbij mag het één enkele kaart zijn of de waarde opgeteld van twee kaarten, zolang de waardes maar overeen komen. Je mag niet van niet meer dan twee kaarten de waardes optellen. Je mag dus bijvoorbeeld een 11 spelen of een 9 en een 2. Wanneer je dit doet, streep je twee maal de 11 weg op je blaadje.
Wanneer je een rij compleet afgestreept hebt, mag je als bonus nog een willekeurig veld afstrepen. Dit kan een kettingreactie gaan veroorzaken, zodat je sneller bij het einde komt. 
Wanneer je na een actie geen handkaarten meer hebt, vul je je hand direct aan met vijf nieuwe handkaarten. 

Als één van de trekstapels leeg is, worden de drie stapels aangevuld met de aflegstapel. Je verdeeld de aflegstapel dan gewoon over de drie stapels. Zorg ervoor dat de gesloten stapel groter is dan de open stapels. 
Indien een speler al zijn vakjes af heeft weten te strepen, wordt hij de winnaar van een potje Triggs!
Doorgaans ben ik gecharmeerd van de snelle simpele spelletjes van NSV. Echter Triggs heeft mij daarentegen niet kunnen bekoren. Het is te simpel en heeft een te repeterend karakter. Misschien dat het wel geslaagd is voor de gelegenheidsspeler. Die zouden het zeker eens een kans moeten geven. Het spel kent een korte speelduur en is in een paar minuten uit te leggen. Het lijkt op het eerste oog een wat mager speelblokje dat meegeleverd is, echter op iedere blaadje is er plek voor 4 potjes, dus dat valt toch nog reuze mee. 

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten

Triggs is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door NSV


Triggs is voor leden van Het Geel Pionneke met 10% korting te koop bij www.spelmagazijn.be

Reacties

Populaire posts