Noah Planet

 


Ik heb helaas slecht nieuws voor jullie: door escalerende conflicten is de aarde onbewoonbaar geworden. Gelukkig hebben enkele knappe koppen tijdig een alternatieve planeet gevonden. Met de laatste middelen werd nog gauw een ruimteschip in elkaar geknutseld dat Noah-gewijs enkele exemplaren van de meest bekende planten- en diersoorten als vracht meevoert. Jullie opdracht: creëer een nagelnieuw zelfvoorzienend ecosysteem op de gastplaneet, te beginnen met enkele planten waarop je stap voor stap hogere diersoorten uitzet. Pak dit slim aan zodat ze niet uitsterven en misschien ben jij wel de eerste die de magische grens van 100 overlevingspunten haalt en het spel wint.

Noah Planet is een zuiver kaartspel met een drietal relevante decks. Het eerste is het plantendeck. Dit bestaat uit 3 types (fruit, bloemen en bamboe) maar deze zijn verder identiek. Ze leveren allemaal 1 voedingswaarde. Het tweede deck is het Noah-deck. Dit is verreweg het grootste en omvat alle dieren. Een dierkaart heeft een klasse (insect, vogel, etc) en eventueel een soort (bvb slang). Verder zie je nog het niveau (1 tot 4) en een puntenwaarde. Ter info: planten hebben niveau 0 en leveren in principe geen punten op. Onderaan de kaart zie je welk voedsel het dier nodig heeft (bvb 2 planten) en wat het zelf oplevert (bvb 1 reptiel). In sommige gevallen is er nog exta tekst te lezen als er speciale regels gelden voor dit dier. Deze is niet altijd even duidelijk maar gezond verstand en goede afspraken helpen hier al veel.

Naast dierkaarten bevat dit deck ook terraformingkaarten. Deze leveren speciale effecten die de boel soms wat dooreen kunnen schudden. Het laatste deck is het omgevingsdeck. Dit kan ingezet worden voor gevorderde speler om nog meer uitdaging toe te voegen (bvb elke ronde sterft een plant uit).


 Iedereen start met 2 plantenkaarten in zijn ecosysteem en ontvangt 7 Noah-kaarten waarvan hij er 2 moet inleveren. Vervolgens wordt een startspeler bepaald waarna alle spelers om en om aan de beurt komen tot de eindconditie is bereikt.

Een spelbeurt bestaat uit 3 fases. Tijdens de eerste fase mag een speler 3 acties doen uit 5 mogelijkheden. Die mogen willekeurig gecombineerd en herhaald worden. De keuzes zijn:

  • trek 2 Noah-kaarten, neem 1 op hand en leg de andere af

  • leg 1 kaart uit hand af, trek 2 Noah-kaarten en behoud ze allebei

  • neem de bovenste kaart van de Noah-aflegstapel op hand

  • trek een plantenkaart en plaatse ze in je ecosysteem

  • speel een kaart uit hand in je ecosysteem

Je ecosysteem bouw je uit in de verschillende niveaus (0 tot 4), best rekening houdend met de voedselpyramide die zal ontstaan. 

Speel je een terraformingkaart, voer dan het effect uit en verwijder de kaart uit het spel.

 


Fase 2 is de voedselfase. Hier moet je zorgen dat alle dieren voldoende en gepast voedsel ter beschikking hebben. Je kan kaarten 'tappen' om aan te geven dat ze al gegeten zijn. Deze kaarten gaan gelukkig niet weg maar worden gerecupereerd voor de volgende ronde. Toch zijn er enkele belangrijke regels om te onthouden:

  1. Een dier mag enkel een dier van een lager niveau opeten tenzij ander aangegeven.

  2. Een prooi mag maar door één dier gevangen worden (restjes worden niet doorgegeven).

  3. De klasse en soort van de prooi moet overeenkomen.met de behoefte.

Alle dieren die geen voedsel hebben sterven uit en gaan naar de aflegstapel.

In de 3e fase wordt de puntenwaarde van alle overlevende dieren en eventuele bonussen geteld en bijgeschreven op het puntenformulier. Wanneer de speler 100 punten of meer haalt, betekent dit het einde van het spel. De lopende ronde wordt nog uitgespeeld en wie dan de meeste punten heeft is de winnaar.


 Noah Planet verdient alvast een dikke pluim voor het artwork. De afbeeldingen zijn immers kleurrijke foto's die de fauna en flora helemaal tot zijn recht laten komen. Hier en daar is een icoontje iets minder goed zichtbaar door een ongelukkige kleurcombinatie maar daar liggen we niet van wakker. De regels zijn simpel en snel uitgelegd, na 5 minuten ben je al aan het spelen. Dat verloopt uitermate vlot, alleen moet je soms wat vooruit plannen om de 'dure' kaarten in je ecosysteem te krijgen. Hier hang je ook af van de kaarten die je krijgt. We hebben gemerkt dat als je traag op gang komt het relatief lastig is om de achterstand goed te maken. Interactie is beperkt, maar het is dan ook niet de bedoeling dat dit een pestspel wordt. Ondanks deze kleine minpunten is Noah Planet absoluut een aangename ontdekking die nog dikwijls op tafel zal komen. Aanrader!


Dit spel werd geschonken door Board Game Rookie en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.

 


Aantal spelers: 1 - 5
Speelduur: 7 min / speler
Leeftijd: vanaf 8 jaar


Reacties

Populaire posts