Colour square

Het is de bedoeling dat je zo veel mogelijk vierkanten bezet. Dit doe je door met de dobbelstenen de juiste getallen te gooien om dan als je de 4 gekleurde vakjes optelt als som het getal in het midden te bekomen. Je krijgt dan de som als punten, let op, je kan ook plus of min punten verdienen. Verzamel de meeste punten en win het spel.


Om te beginnen krijgt iedereen een blaadje papier, leg dit allemaal met dezelfde kant omhoog. De speler die het hoogste aantal ogen gooit mag beginnen. De startspeler gooit met de 5 verschillende dobbelstenen, de startspeler is ook de actieve speler, deze mag dan 2 gekleurde dobbelstenen (niet de witte) kiezen om in een vakje met die kleur te schrijven. De andere spelers zijn de passieve spelers, deze moeten het getal van de witte dobbelsteen opschrijven en dat kan in elk vakje (ongeacht de kleur). Zo gaat het verder tot het einde van het spel, elke speler wordt om de beurt de actieve speler. Je mag je spelblad niet bedekken. Een vierkant is gesloten als alle 4 de gekleurde hoeken het resultaat van een dobbelsteenworp bevatten. Zeg dan “SQUARE” en noem de coördinaten. Het kan zijn dat de som van de gekleurde vakken gelijk is aan het getal in het midden, dan omcirkel je het getal in het midden en dan telt dit mee als punten, maar het kan ook zijn dat de som niet overeenkomt met het getal in het midden, dan kleur je cirkel in zodat je het getal niet ziet, je krijgt wel 10 minpunten. Als het getal wel overeenkomt zetten alle andere spelers een kruis over dit vierkant, zij kunnen dit vierkant niet meer invullen, maar krijgen geen minpunten. Als het getal niet overeenkomt dan mogen de andere spelers dit vierkant nog wel invullen. Als een speler een vierkant afsluit, mag je in die ronde zelf nog wel hetzelfde vierkant afsluiten, als de som ook het getal in het midden is krijg je deze punten ook, als je niet het juiste getal bekomt, dan krijg je ook 10 minpunten.

Als je vierkanten met de juiste sommen afsluit die aan elkaar grenzen, dan mag je het bruggetje ook kleuren tussen die vierkanten en kan je 5 extra bonuspunten verdienen per bruggetje. De paarse vierkanten geven eenmalig ook een extra bonus van 5 punten als je het vierkant juist hebt afgesloten en ten minste 1 gekleurde brug hebt voor dat vierkant. De oranje vierkanten (alleen op kant A) kunnen niet verbonden worden met andere vierkanten door bruggen.


Als actieve speler moet je 2 gekleurde dobbelstenen gebruiken en de passieve spelers moeten de witte dobbelsteen gebruiken. Als je geen gebruik wil maken van de dobbelstenen dan mag je het resultaat van de worp invoeren in 1 van de 2 jokervelden helemaal onderaan in het midden van het scorebord. De actieve speler kan 1 of 2 gekleurde dobbelstenen kiezen, de passieve speler enkel de witte dobbelsteen. Deze punten tellen op het einde mee als minpunten. Als beide velden zijn ingevuld moeten de andere worpen in de gekleurde vierkanten geschreven worden.

Als tegen het einde van het spel de actieve speler slechts 1 van de gekleurde dobbelstenen kan gebruiken, moet alleen dit getal ingevuld worden, de andere dobbelstenen tellen niet mee. De eerste speler die alle vierkanten op het spelformulier heeft gesloten zegt “kleurvak”. Nu gooien alle andere spelers nogmaals met alle dobbelstenen (als ze nog vrije vierkanten hebben) en vullen de getallen in, jokers mogen gebruikt worden, maar dit is niet verplicht. Als iedereen een laatste worp heeft gedaan controleer je op nog open vierkanten, dan kleur je de cirkel met het getal.

Dan kan je beginnen tellen. Tel per rij alle omcirkelde getallen op en vul dit in rechts (bij het groene vinkje) naast de rij. Tel al deze getallen op en vul dit onderaan je formulier in bij het groene vinkje. Naast dit getal schrijf je het aantal bruggen die je gekleurd hebt en dit getal doe je maal 5. Kijk na of je 5 extra punten hebt door de omcirkelde paarse getallen waar je ook een gekleurde brug hebt. Dat zijn al je pluspunten, nu de minpunten. Je telt alle ingekleurde getallen en dit getal doe je maal 10. Tel de 2 getallen in je jokerveldjes op. Dan ga je alle groene vakjes optellen en daar trek je alle rode vakjes vanaf. Zo bekom je je eindscore. De speler met het hoogste getal wint.

Je hebt ook nog een kant B, hier gelden een paar andere regels. Hierbij staan er al getallen in het wit in bepaalde gekleurde vierkanten, deze moeten ook geworpen worden om het hele vierkant te kunnen afsluiten. Je moet voor sommige ook geen exact getal bekomen als som, maar een bepaald bereik, als je in dit bereik zit, is het vierkant goed afgesloten. De som van je vierkant schrijf je in de cirkel en dat zijn de punten die tellen op het einde van het spel. Iedereen sluit dat vierkant af.

Je kan dit spel ook alleen spelen, hiervoor zijn er verschillende uitdagingen die je kan aangaan.

Dit spel werd geschonken door Spiel Das! en kan vanaf juni gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 1 – 6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten


Reacties

Populaire posts