Triversi

 Ik heb op zolder nog een oud spel liggen uit mijn jeugdjaren: Othello. Het is een soort luxeversie met een groen vilten speelveld en opbergruimte voor de dubbelzijdige zwart/witte schijven ingewerkt in het plastic bord. De bedoeling is om de schijven van de andere kleur in te sluiten waardoor ze omgedraaid worden naar de andere kant. Jammer genoeg waren mijn toenmalige speelkameraden (ik was toen een jaar of 10) minder geïnteresseerd in dit soort spellen. Later ontdekte ik dan de computerversie, Reversi was de meestvoorkomende naam, zodat het bordspel zelf finaal in de vergeethoek raakte. Maar we wijken af.

Gelukkig is er nu Triversi, een variant specifiek voor 3 spelers. Dat betekent dus ook 3 kleuren. Maar omdat een schijf maar 2 kanten heeft, heeft men dit opgelost door 3 sets van schijven te voorzien, telkens met een andere kleurcombinatie: blauw/geel, geel/rood en rood/blauw (12 van elk). Elke speler speelt dus in feite met 2 kleuren, maar scoort enkel in zijn hoofdkleur. Om de spelers te ondersteunen, heeft elke schijf nog een kleine indicatie die aangeeft welke kleur de andere zijde heeft.

Het speelbord ziet er ook iets anders uit: het is nog altijd vierkant, maar de rooster is nu beperkt tot een grid van 6 op 7 waarbij de hoekpunten wegvallen. Er is nog altijd een begin setup, die nu bestaat uit 6 schijven in plaats van 4 (2 van elke kleur).


 Het spelprincipe is hetzelfde, alhoewel daar ook een nuance is bijgekomen. De actieve speler legt ergens een schijf uit zijn voorraad aan, maar hij mag kiezen met welke kant, zolang minstens één schijf wordt ingesloten tussen een andere schijf van die kleur. De ingesloten schijven worden vervolgens omgedraaid. De clou is nu dat dit niet noodzakelijk zijn eigen kleur wordt. Dit kan evengoed de derde kleur zijn. Het komt er dus op aan om goed te kijken naar de indicaties wat er aan de andere kant zit. Dat geeft een heel andere dynamiek dan bij Othello en maakt het zelfs een pak onvoorspelbaarder. Bovendien moet je toch een schijf spelen, zelfs indien je eigenlijk geen geldige zet kan doen.

Wanneer alle schijven zijn geplaatst, eindigt het spel (let op:er zullen altijd 2 plaatsen open blijven). Wie dan de meeste schijven van zijn kleur heeft, is de winnaar.

Triversi is een geslaagde 3-speler variant van het origineel. Door de bijkomende kleur ontstaat er een extra complexiteit die je dwingt om anders na te denken. En doordat elke speler keuze heeft uit 2 kleuren om mee aan te vallen is het lastig te voorspellen hoe het bord er zal uitzien bij je volgende beurt. De liefhebbers van abstracte spellen zullen hier van genieten, vooropgesteld dat ze 3 personen bij elkaar krijgen

Dit spel werd geschonken door Japon Brand en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 3
Speelduur: 15 - 20 min
Leeftijd: vanaf 6 jaar



Reacties

Populaire posts