Dinolore

Het is een spel waarbij je veel kan bijleren over de dinosaurussen. Je gaat leren over de lengte (groen), de grootte (blauw), het gewicht (geel) en hoe oud (rood) de dinosaurussen zijn. De kaarten zijn zo ontworpen dat je zelfs geen getallen nodig hebt om te zien wie wint. Op de kant waar de dinosaurussen niet volledig op staan zie je voor de 4 verschillende thema's ook een gekleurde balk en die is langer als het getal groter is. De waarden staan er wel altijd bij zodat je wel meer kan leren over de dinosaurussen. Verzamel zo veel mogelijk kaarten.


Iedere speler begint met 3 kaarten, deze leg je voor je met de kant waarop de dinosaurus helemaal staat naar boven. Zo kan niemand zien wat de waarden voor de verschillende thema's zijn. Dan neem je nog 20 kaarten die je in het midden legt met de waarden naar beneden. De rest van de kaarten leg je weg, die doen dit spel niet mee. De jongste speler begint en krijgt ook de referentie kaart. Zonder de kaarten om te draaien kiest de speler 1 van zijn/haar 3 dinosaurussen waar hij/zij de uitdaging wil aangaan. De speler kiest het thema waarmee hij/zij denkt te kunnen winnen. Dan kiest deze speler of de dinosaurus een hogere of lagere waarde heeft (draai de referentiekaart naar de + of – zijde). 
De speler zegt dan mijn ….. (naam van een dinosaurus die voor hem/haar ligt) is de grootste/langste/zwaarste/oudste of kleinste/kortste/lichtste/jongste. Als voorbeeld: mijn archaeopteryx is de oudste dinosaurus. Dan beslissen de andere spelers of ze de uitdaging aannemen. Als ze de uitdaging aannemen moet deze speler ook 1 van zijn/haar 3 kaarten naar voor schuiven. Met deze dinosaurus speelt deze speler de uitdaging. Je mag ook passen en de uitdaging niet aangaan, dan laat je je kaarten gewoon liggen. Als niemand de uitdaging aangaat, dan leg je je dinosaurus aan de kant voor de puntentelling op het einde. Als er wel spelers zijn die de uitdaging zijn aangegaan, dan draai je allemaal de kaart om die je gekozen hebt voor de uitdaging en ga je kijken wie wint. De speler die wint krijgt alle kaarten die meededen voor die uitdaging om later te tellen bij de puntentelling. Iedere speler die meegedaan heeft met de uitdaging neemt een nieuwe kaart zodat iedereen terug 3 kaarten heeft. De referentiekaart wordt doorgegeven aan de volgende speler.


Het spel stopt als een speler geen kaart meer kan bijnemen. De winnaar is de speler die op het einde de meeste kaarten heeft, in geval van een gelijkspel delen de spelers de overwinning.


Als je het spel verschillende keren hebt gespeeld wil je misschien een grotere uitdaging, je kan zo bijvoorbeeld spelen met 30 kaarten in plaats van 20 kaarten. Je kan bij een uitdaging nog 1 of 2 extra dinosaurussen inzetten, deze telt niet mee bij de uitdaging, maar je tegenstander moet ook evenveel extra dinosaurussen inzetten, als je wint krijg je alle kaarten (je zet dus gewoon meer in omdat je zeker bent dat je wint). Als niemand die uitdaging aangaat krijg je enkel de kaart waarmee je de uitdaging mee ging spelen, de extra kaarten blijven liggen. Je neemt dan net zoveel kaarten om je hand aan te lengen tot 3 kaarten.

Dit spel werd geschonken door TCG factory en kan vanaf juni gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 – 5
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 15 minuten

Reacties

Populaire posts