Battle of the Nations 1813


Battle of the Nations 1813 is een tweepersoonsspel dat de slag bij Leipzig tussen Napoleon en een alliantie van verschillende landen onder bevel van Schwarzenberg opvoert. Het was de grootste veldslag voor WO1, met meer dan 600.000 manschappen die betrokken waren. Het was ook de eerste zware nederlaag voor Napoleon, die meteen het einde inluidde van zijn heerschappij. Aan jou om beter te doen.

Het spelbord gebruikt de klassieke wargame layout met 47 terrein hexen, waarvan er 25 strategische locaties voorstellen, verdeeld over 5 zones. Van elke zone trekt Napoleon een missiekaart, dit zijn de 5 locaties die hij moet trachten te bezetten en behouden aan het einde van het spel. Elke speler bezit een aantal legerkaarten, maar de legers zelf verschijnen pas later op het bord. Wanneer door een actie zo'n leger geactiveerd wordt, komen eerst 2 of 3 troepenfiches op vaste locaties te liggen. Dit zijn potentiƫle plaatsen waar het leger uiteindelijk zal opduiken, in vaktermen representeert dit de zogenaamde "fog-of-war". Deze fiches kunnen door actiekaarten verplaatst worden, en weer andere actiekaarten laten toe een fiche te verwijderen. Zodra nog maar 1 fiche van een leger op het bord ligt, wordt dit vervangen door de passende legertegel. Belangrijk: eens een leger geplaatst is, kan dit niet meer bewegen!


De meeste actiekaarten laten ook de klok vooruitgaan (er zijn 7 tijdseenheden per dag, gedurende 5 dagen). Na elke dag moet Napoleon een missiekaart onthullen, na dag 2 en 4 is er een veldslag tussen aangrenzende legers. Dit is heel simpel: elk leger verliest een punt per aangrenzend vijandelijk leger. Is de sterkte tot 0 herleid, verdwijnt het leger. Na dag 5 is er dan de finale confrontatie. Per missielocatie wordt gekeken of die bezet is door Napoleon, en indien er nog vijandelijk contact is worden de actuele sterktes van de betrokken legers met elkaar vergeleken. Is Napoleon minstens even sterk, scoort hij de punten voor die locatie. Anders krijgt Schwarzenberg punten (niet symmetrisch, afhankelijk van de locatie). Wie uiteindelijk de meeste punten heeft, wint de strijd.

Laat je niet misleiden: Battle of the Nations is geen wargame pur sang. Het gaat hem eerder om de tactische bewegingen om bepaalde posities in te nemen. De troepenfiches geven ook interessante mogelijkheden. Zo zou je een zwak leger kunnen opofferen om een sterker vijandelijk leger te doen materialiseren op een nutteloze plaats. Timing is eveneens belangrijk, want je triggert best een veldslag wanneer jouw positie het voordeligst is. Kortom, heel wat opties om af te wegen.
Beschouw dit spel dus niet alleen als voer voor oorlogsfanaten, ook doorsnee spelers kunnen hier veel plezier uit halen.

Dit spel werd geschonken door Clicker Spiele en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2
Speelduur: 45 min
Leeftijd: vanaf 12 jaar


Reacties

Populaire posts