Pocket farm

Leef je in in het leven van een boer en dit voor 12 maanden. Je krijgt te maken met alle weersomstandigheden en je gaat voor een goede oogst moeten zorgen. Je speelt een spel met 12 rondes, elke ronde schuift de eerste speler door, zodat iedereen een paar keer eerste speler is.


Iedereen krijgt een starters boerderij kaart, ze hebben geen speciale functies, dus je kan kiezen welke je het leukste vindt. De boerderijkaarten hebben stippen die aanduiden welke je moet gebruiken voor het aantal spelers. Je kiest een startspeler. Leg het aantal boerderijkaarten open gelijk aan het aantal spelers +1. Iedereen kiest een open kaart om op hand te nemen. De overgebleven kaart gaat aan de kant bij de aanbiedingen. In de plaatsingsfase kan je kaarten afleggen tot maximaal 2 kaarten. Als je kaarten wil afleggen ga je rekening moeten houden met de zonnen en wolken die op de kaarten staan. Je hebt een getal op elke boerderijkaart en die moet gelijk of hoger zijn dan de waarde die de zonnen en/of wolken hebben. Hoe meer zonnen aan elkaar grenzen, hoe hoger die waarde, maar voor de wolken is de waarde van elke wolk die aan elkaar grenst lager als er meer wolken aan elkaar grenzen. Je moet de waarden van de zonnen en wolken die je gaat bedekken optellen om te weten hoeveel de waarde van je boerderijkaart moet zijn. Een mandje zorgt voor een verhoogde waarde.


Als je je kaarten legt let dan wel op dat je best allemaal verschillende soorten fruit naast de mandjes legt. Op het einde van ronde 12 (je kan dit opvolgen door het aantal aanbiedingskaarten te tellen die er liggen), deze zorgen ook voor extra punten, leg deze dus zeker zo dat je van elke soort fruit verschillende aan elkaar grenzende stukken hebt. De startspeler legt telkens de overgebleven kaart bij de aanbiedingen zodat iedereen de kans heeft om zijn/haar stuk fruit aan elkaar te laten grenzen en meer punten te halen. Voor je eindscore tel je de waarden van mandjes waar elk soort stuk fruit aan grenst. Dit vermenigvuldig je met het aantal aan elkaar grenzende stukken fruit van die soort. Let wel op dat je een mandje maar 1 keer per soort fruit mag tellen, je kan dus best niet rond een mandje hetzelfde soort fruit leggen. Tel dan alle punten van elk soort fruit op voor je eindscore. De persoon die de hoogste score heeft wint, bij een gelijkspel delen de spelers de overwinning.


Dit spel werd geschonken door Mandoo en kan vanaf mei gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 1 – 4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 15 – 30 minuten

Reacties

Populaire posts