The Fog - Escape from paradise

Zoals jullie weten gaan we tijdens Spiel in Essen altijd opzoek naar leuke nieuwigheden en spellen die zeker in de smaak zullen vallen bij de leden van onze spellenclub. Al van de eerste dag werd mijn aandacht getrokken door het spel The Fog, of wat toen nog een promo versie was. Na een praatje te hebben gemaakt met de uitgever waren we overtuigd: dit is een spel met een leuk verhaal en spelmechanisme.  Aangezien het een promo was konden we het spel nog niet mee naar Geel nemen.  Maar wat was ik verwonderd toen we enkele weken geleden een pakketje ontvingen met hierin het spel The Fog. Ik kon me niet bedwingen en heb dezelfde avond nog de handleiding doorgenomen en we waren klaar om te spelen.  Je merkt al mijn enthousiasme en dat klopt, ik ben helemaal in de ban van dit spel.

Het doel is om eilandbewoners te redden van de naderende mist op het eiland.  Elke speler krijgt elk een deel eilandbewoners, om duidelijk te maken welke bewoners van wie zijn worden deze voorzien van een ring in de kleur van de speler. Voor elke eigen eilandbewoner die je kan redden ontvang je punten, maar let op: diegene die je niet kan redden kosten je punten.

Om je bewoners te redden zijn er drie boten waarin je je bewoners kan laten plaatsnemen.  In een spelbeurt heb je 7 actiepunten die je gebruiken om je eilandbewoners te laten bewegen.  Dit bewegen bestaat uit:  lopen, plaats wisselen met een aangrenzende eilander, over een ander eilander springen, enz...

Zodra de eilander de pier bereikt kan die plaatsnemen in een boot.  Maar let op, het is niet zomaar eender welke boot en welke plaats je kan innemen.  Er zijn dus 3 boten elk in een andere kleur (rood, groen en blauw).  De eilandbewoners kunnen ook rood, groen of blauw zijn.  Elke eilandbewoner die je in de juiste kleur boot kan stoppen levert 4 punten op. 

Daarnaast zijn er ook verschillende soorten eilanders: je hebt een leider, een ouderling, een krijger, een matroos en een burger.  In de boot zijn vaste plaatsen voorzien voor elk type.  Je mag dus maar plaatsnemen op de voor dit type voorziene plaats.  Als je hierin slaagt krijg je extra punten.  Achteraan elke boot zijn er nog reserveplaatsen waar je eilanders kan plaatsen. Voor deze eilanders krijg je geen extra punten maar je hebt je eilander wel gered en zo kan je de minpunten vermijden. 

Je krijgt minpunten voor alle eilanders van je eigen kleur die je niet hebt kunnen redden van de mist.  De mist is in dit spel een verraderlijk gegeven.  Na een x aantal beurten van de spelers schuift de mist telkens op, en de eilanders die zich op dat moment op de plaats bevinden waar de mist komt, die zijn er aan voor de moeite. 

Je voelt echt tijdens het spelen de hete adem van de mist in je nek.  En hoe hard ik ook geprobeerd heb, ik slaag er maar niet om alle eilandbewoners te redden.  Mijn tactiek is nu om zoveel mogelijk eilandbewoners naar de kust te krijgen zijnde vooraan het spelbord, dit omdat het spelbord achteraan meer minpunten geeft dan wanneer je eilanders vooraan op het spelbord genomen worden door de mist.

Ik ben alvast  fan en triggert telkens om nieuwe dingen uit te proberen om elke keer meer bewoners te redden. 


 Dit spel is geschonken door Xollox Games en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 - 75 minuten

Reacties

Populaire posts