Plutocracy: Passengers

 Passengers is een mini-uitbreiding voor Plutocracy, het ruimtespel met een politieke en economische inslag. Wie niet exact meer weet hoe het origineel in zijn werk ging, kan onze review van het basisspel herlezen om zijn geheugen wat op te frissen.

Zoals de naam suggereert, kan je nu naast grondstoffen ook 1 passagier aan boord nemen en die naar de planeet van zijn bestemming vervoeren. Als beloning voor dit transport mag je kiezen uit 5 gunsten (er zijn er eigenlijk 8, maar er worden er maar 5 willekeurig per spel gebruikt). De gunst zelf is in principe gratis, in feite krijg je er zelfs geld bovenop (initieel 1S€), maar de keerzijde is wel dat je op de andere niet gebruikte gunsten nu 1S€ moet deponeren. Dat lijkt kostelijk, maar dit principe zorgt ervoor dat er meer geld kan circuleren en dat gunsten soms extra aanlokkelijk worden.


 Die gunsten hebben welluidende namen zoals Alchemy, Quantum Physics, Astro Jump, Lobbyism, Subsidy, Election Fraud, Speculation en Hyperdrive. Zonder in detail te gaan kan ik wel zeggen dat ze allemaal ingrijpen op een van de basisaspecten van de normale spelflow. Merk op dat het gebruik eenmalig is, daarna gaan ze gewoon terug naar de vitrine waar ze opnieuw gekozen kunnen worden. Het gebruik is ook optioneel, je kan ze dus indien gewenst simpelweg kiezen voor het geld dat erop ligt. Maar of dat een goede zaak is? (je moet immers altijd 4S€ uitleggen voor de rest)


 Passengers kan ook solo gespeeld worden, maar dat reduceert het spel tot een veredelde ruimtetaxi-simulator: het hele politieke en economische gebeuren vervalt dan, evenals de gunsten. Je kan nu wel 4 passagiers meenemen, waaronder 1 van eerste klas. Het doel is dan om een bepaalde tijd te overleven en rond te vliegen zonder dat alle passagiers stranden op hun startplaneet. Er zijn in deze mode een 8-tal scenario's (op basis van startposities van planeten) van oplopende moeilijkheid.

Plutocracy: Passengers biedt zeker een meerwaarde in multiplayer omwille van het effect van de gunsten, maar in solomode wordt het heel ander spel dat nog weinig te maken heeft met het origineel, hoewel het op zich nog wel spannend kan zijn.


Deze uitbreiding werd geschonken door Doppeldenk Spiele en is vanaf juni te spelen bij Het Geel Pionneke.Aantal spelers: 2 – 4
Speelduur: 60 - 90 min
Leeftijd: vanaf 12 jaar

Reacties

Populaire posts