Flower show

Bloemen, linten, vazen... Het werk van een bloemist lijkt misschien op een rustige, harmonieuze droombaan in een prachtige omgeving, te midden van de geur van bloemen, genietend van het creëren van prachtige boeketten. Alles verandert als de jaarlijkse Flower Show eraan komt. Het is een moordende wedstrijd van florale vaardigheden, die strijden om prestige, eer en een coverfoto in het tijdschrift "Flower Power".
Dit is het moment van de waarheid! Je kunt alleen of met z'n tweeën de uitdaging aangaan om de meest indrukwekkende boeketten te maken. Bepaal welk boeket je wil maken en pluk dan de mooiste bloemen onder de neus van je tegenstanders vandaan, zodat je niet achterblijft op deze met bloemblaadjes bezaaide weg. Pak je gieters en ga aan de slag!
Het doel is om als eerste speler of team 25 punten te halen. Je verdient punten voor het aantal bloemen in een boeket (rij bloemen), maar wees voorzichtig, want je tegenstanders kunnen bloemen verwijderen, waardoor je niets overhoudt.


Zorg ervoor dat onder het scorespoor in een kolom de 4 vazen liggen, deel 3 bloemenkaarten aan elke speler en leg op elke vaas een bloemenkaart. Leg de 7 mandkaarten op een rij onder de vazen en leg daar overal een bloem in. Tijdens het spel nemen spelers bloemen uit de manden om ze later aan hun boeket toe te voegen. Kies een kleur van vaas en daarmee ook een kant onder het scorespoor. Je kan met 2 spelen (1 tegen 1) of met 4 (2 tegen 2), als je met 4 speelt, gaan de spelers van hetzelfde team tegenover elkaar zitten. Onder elke kan kan je per vaas (4) 6 bloemen leggen in een boeket. Je hebt kaartjes om je te helpen om te zien hoeveel punten je kan scoren. De startspeler is de speler die als laatste een bloemenwinkel heeft bezocht, deze neemt de startspelerskaart (vaas met bloemen). Als er een speler aan de beurt is, voert deze de stappen in volgorde uit.

1) Trek een kaart van de trekstapel en voeg een bloem toe aan een mandje. Zorg ervoor dat je alle bloemen die erin liggen kan zien.
2) Dan beslis je of je bloemen wil spelen of dat je wil passen. Als je wil passen dan mag je alle bloemen uit 1 van de 7 manden op je hand nemen, je mag wel maar maximaal 7 bloe-men op je hand hebben, je gooit de bloemen die je teveel hebt weg, ga verder met stap 6. Als je bloemen wil spelen, doe je stap 3 tot 6.
3) Bloemen uit je hand spelen, plaats 1 tot 3 bloemen aan je kant uit je hand in een boeket of in verschillende boeketten (rijen). Je plaatst deze naast de startbloem die al in de vaas zit en dit aan jouw kant (jouw kleur), je plaatst ze telkens verder in een rij. Elke eerste bloem in de rij moet passen bij de startbloem voor minstens 1 categorie (soort, kleur of decoratief element). Als er meer dan 1 attribuut overeenkomt met de startbloem moet je aangeven welk attribuut je wil gebruiken, dit is geldig voor beide kanten (dit gaat enkel over de attributen, elke speler kan kiezen met welke categorie ze willen overeenkomen met de startbloem). Je kan de startbloem ook ruilen.
4) Scoor een boeket. Als je na het uitspelen van bloemen een rij kan scoren, moet je minimaal 4 bloemen in de rij hebben, dan verwijder je alle bloemen in die rij (inclusief de bloem in de vaas en de bloemen van je tegenstanders naar de aflegstapel. Als je dus te lang wacht met het scoren van een boeket kan leiden tot een kostbaar verlies van alle daar geplaatste bloemen. De lege vaas vul je terug met een kaart van de trekstapel.
5) Na het uitspelen van bloemen (en eventueel scoren van punten) neem je 1 bloem uit een mandje met precies 1 bloem. Als er geen enkele mand precies 1 bloem heeft, dan neem je geen bloem en eindigt je beurt.
6) Lege manden vul je onmiddellijk met een nieuwe bloem van de trekstapel. Als je alle stappen hebt doorlopen, is je beurt gedaan.



Als een speler aan de beurt is, mag deze in stap 3 de bloem in 1 vaas vervangen als geen van beide teams bloemen op de rij van die vaas heeft. De speler gooit de bloem weg en mag een kaart uit zijn/haar hand spelen en dan nog 2 overgebleven bloemen spelen. Als een kant 4 of 5 bloemen heeft op een rij (reken de bloem in de vaas niet mee), dan mag je een boeket scoren. Als er 6 bloemen op een rij liggen moet je een boeket scoren. Als er op een rij met minstens 5 bloemen op ten minste 1 kaart een kroon staat (reken hierbij ook de bloem in de vaas en de bloemen van je tegenstanders mee), dan krijg je per kroon een extra punt. Als je een boeket scoort en je hebt nog een boeket met 4 – 6 bloemen, kan je ook nog bonuspunten krijgen. Verwijder na het scoren alle bloemen van de gescoorde rij, niet de bloemen van de bonuspunten. Als je meerdere boeketten kan scoren, moet je er maar 1 kiezen om te scoren, zelfs als ze beide uit 6 bloemen bestaan, deze blijft liggen tot je team weer aan de beurt is, tenzij het andere team door te scoren je kaarten verwijdert.


Als de trekstapel leeg is, schud je de aflegstapel om zo een nieuwe trekstapel te maken. Tijdens het spel mag je communiceren met je teamlid om suggesties te doen, maar ze mogen niet onthullen welke bloemen ze hebben. Als een speler met zijn team 25 punten bereikt, dan maak je de ronde af, zodat elke speler evenveel beurten heeft uitgevoerd. Het team met de meeste punten wint. Bij een gelijke stand is het een gedeelde overwinning en een groepsfoto voor de cover van het “Flower Power” magazine.


Dit spel werd geschonken door Trefl en kan vanaf mei gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 – 4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 – 30 minuten


Reacties

Populaire posts