Port Royal – het dobbelspel (Pegasus Spiele Tage)

Port Royal is niet aan zijn proefstuk toe, het geliefde piratenkaartspel waarvan er zelf ook al een big box werd uitgebracht  heeft nu een dobbelvariant. Zoals steeds ga je in Port Royal strijden om de glorie van de zee, deze keer met dobbelsteenworpen waarin je zeer goede keuzes moet maken.

Je wint als je als eerste speler 20 punten kan behalen, of als je 11 punten of meer hebt en aan bepaalde voorwaarde voldoet van een aantal schepen en stuurwielen die op het bord liggen, dit laatste is in het spel gekend onder de term 'sudden death'. In de doos zitten 4 verschillende hoofdstukken die je kan spelen.  Elk hoofdstuk heeft zijn eigen speciale kenmerken van eilanden en karakters.

Het spel verloopt in twee fasen: fase 1 ontdekken en fase 2 handelen & ronselen. Tijdens de ontdekkingsfase gooien spelers de dobbelstenen en proberen ze schepen en stuurwielen op het bord te plaatsen. Afhankelijk van de resultaten kunnen spelers ervoor kiezen om door te gaan met gooien of te stoppen. Het doel is om zoveel mogelijk schepen en stuurwielen te verzamelen, maar pas op, want als je een kleur schip moet plaatsen die al op het bord ligt, mislukt deze fase voor jou. Als fase 1 mislukt is dan mag je niet gaan handelen en ronselen.  Het is dus belangrijk om tijdig te kunnen stoppen, maar als je vroeg stopt  dat wil dan weer zeggen dat je minder schepen en stuurwielen op het bord kan plaatsen. 

In de fase van handelen & ronselen mogen alle spelers schepen en stuurwielen van het bord pakken, dus niet alleen de actieve speler. De actieve speler mag als eerste kiezen en vervolgens mogen andere spelers in beurtvolgorde ook een schip of stuurwiel nemen. Het aantal stuks dat je mag nemen is als actieve speler afhankelijk van het aantal schepen en stuurwielen dat op dat moment op het bord ligt. Denk goed na wat je neemt en wat voor jou op dat moment het  meest waardevolle item is. Afhankelijk van je wat je neemt zal ook het aantal kruisen dat je op je bord mag zetten bepaald worden. En niet het enkel het aantal kruisen is van belang maar ook de kleur is een belangrijk element.

Om in het spel vooruit te komen zal je dus op je eigen bord eilanden en karakters moeten proberen  vrij te spelen.  Deze karakters  geven je extra speciale eigenschappen  en sommige zorgen ook voor extra overwinningspunten.  Eens je een karakter hebt vrijgespeeld geeft deze permanente voordelen die het spelverloop kunnen beïnvloeden en kan je iets meer inbrengen.

Het spel eindigt zodra een speler 20 punten heeft behaald of wanneer 'sudden death' wordt bereikt. Deze dubbele overwinningsopties houden de spanning tot het einde toe vast, waardoor spelers voortdurend moeten afwegen of ze punten moeten najagen of hun tegenstanders moeten afremmen.

Port Royal – het dobbelspel kan ik onderbrengen onder de groep geluk en strategie spellen. Het spel is zeer eenvoudig te spelen en heeft toch heel wat in petto om je voor keuzes te stellen. Voor mij smaakt dit naar meer.

Dit spel is geschonken door Pegasus Spiele en maakt deel uit van de Pegasus Spiele Tagen.


Aantal spelers : 2 - 5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 20 - 50 minuten

Reacties

Populaire posts