Where Am I? (Alice in a Mad Tea party)

 


De ondertitel van dit spel, Alice in a mad tea party, verduidelijkt al veel. We herbeleven namelijk het fameuze theekransje dat Alice ondergaat tijdens haar bizarre avonturen in Wonderland in de klassieker van Lewis Carroll. Terwijl de spelers het servies op tafel schikken en de eerste gasten plaats nemen, trachten zij te raden welk karakter elke speler aanstuurt. Slaag jij erin de rijkste zitplaats te bemachtigen zonder ontmaskerd te worden? Doe mee aan dit gekke theekransje en vindt het uit!

De grote wauw-factor van dit spel is zonder twijfel het mini-servies dat wordt meegeleverd. Samen met de kartonnen tafel en stoelen levert dit een fraai 3D-tafereel op dat niet zou misstaan in menig poppenhuis. Laat dit spel dus best niet slingeren in de kinderkamer van je jonge dochters (of zonen, ik wil niet discrimineren).

Het spel begint met een lege tafel met 3 of 4 stoelen, naargelang het aantal spelers. Het servies, bestaande uit kopjes, schotels en allerlei kannen, komt ernaast te liggen, evenals de figuren van de gasten. Elke speler krijgt willekeurig een geheime karakterkaart, een postkaart en een setje brieven met hetzelfde patroon. Deze brieven tonen aan de beeldkant eveneens de mogelijke karakters. Verder zijn er nog postzegels die als punten gaan dienen. Een unieke horlogefiche geeft aan wie startspeler is.

De spelers voeren nu om beurt exact 1 actie uit, te kiezen uit 3 mogelijkheden. Ten eerste kan je een servieselement aanleggen bij een bepaalde zitplaats. Elk element heeft zo zijn eigen waarde (bvb een kopje is 1 punt, een schotel 1 of 2 punten, en een suikerpot zoveel punten als er kopjes op de hele tafel staan). Hierdoor zal elke zitplaats ook een zekere waarde opbouwen.


 Als tweede optie kan je een karakter op een lege stoel zetten. Maar let op: eens geplaatst, kan dit karakter niet meer verhuizen.

De laatste optie is het sturen van een brief naar een andere speler. Hiermee doe je eigenlijk een gok naar de identiteit van die speler. De brieven blijven gedekt liggen in dezelfde volgorde als ze toegekomen zijn. Je mag meerdere brieven naar dezelfde speler sturen.

Deze actiefase eindigt wanneer de laatste gast aan tafel wordt gezet. De geheime karakters worden onthuld, en er wordt nu gekeken per speler in de ontvangen brieven wie het juist had geraden. Hierbij wordt een beperkt antal punten uitgedeeld, eerst zijn is dus de boodschap. Daarna worden de zitplaatsen van elk karakter gewaardeerd. De speler met de waardevolste plaats krijgt de meeste punten. Belangrijk: plaatsen in ex-aequo scoren hier niet!


 Zo worden er 3 tot 4 theekransjes afgewerkt waarbij de startspeler telkens doorschuift. Wie naderhand de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar.

Er is nog één relevante toevoeging: bij 2 of 3 spelers doet er een extra dummy speler mee. Dat is gewoon een extra karakter dat ook geraden kan worden, maar dat verder volledig afzijdig blijft. Het doet geen acties en stuurt ook geen brieven, het dient enkel om wat onzekerheid in te bouwen.

'Where am I' is een uniek spel, zowel qua vormgeving als qua methodiek. Het is een mix van deductie, bluf en inschatting. Er zijn echter weinig objectieve criteria om zich op te baseren, dus voorzichtige spelers zullen eerst een gelijkwaardige tafelschikking trachten op te bouwen. Het is pas na de plaatsing van de eerste gast dat een gefundeerde gok enigszins mogelijk wordt. Daarna wordt het misschien nog lastiger: probeer ik zelf nog een voordelige positie in te palmen, of stuur ik eerst al mijn brieven uit? De ronde stopt immers als alle stoelen bezet zijn, dus elke actie is kostbaar. Ik vermoed dat niet iedereen voor dit concept gewonnen zal zijn, maar ik ben er zeker van dat een groot deel van het publiek gecharmeerd zal zijn door de fantastische look.


Dit spel werd geschonken door Gotta2 en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.

 


Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 20 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar


Reacties

Populaire posts