Abluxxen


Abluxxen is een tactisch kaartspel voor 2 tot 5 spelers. Speel je beste kaarten uit, steel op het juiste moment de kaarten van je tegenstander, maar zorg ervoor dat je deze weer tijdig op sluwe wijze van de hand doet, voordat je er op het einde mee blijft zitten. Want iedere handkaart die je dan nog over hebt, levert je een strafpunt op. 

Degene die als laatste een lynx gezien heeft, wordt startspeler en ontvangt de kaart met de pootafdruk. De overige kaarten worden geschud en iedere speler ontvangt er 13. Het restant van de kaarten wordt als trekstapel in de nabijheid gelegd. Leg vervolgens een open voorraad van zes kaarten in het midden van de tafel. Nu ben je klaar om een potje te gaan spelen. 

Er wordt met de klok mee gespeeld. Als je aan de beurt bent dan leg je één of meerdere kaarten met hetzelfde getal uit je hand open neer. Je mag hierin zelf bepalen welke kaarten en hoeveel kaarten je uit wilt spelen. De kaart met de kruizen in plaats van een getal in de hoeken, is een jokerkaart. Deze neemt iedere waarde aan. Daarna vergelijk je jouw uitgespeelde waarde met die van de tegenstander. Heb je een hogere waarde uitgespeeld, dan steel je de kaarten van de andere spelers. Deze kaart neem je op hand, of geeft deze terug aan de speler waarvan je ze gestolen hebt en als derde optie leg je ze op de aflegstapel. Afpakken vindt altijd plaats als de actieve speler hetzelfde aantal kaarten uitgespeeld heeft maar dan van een hogere waarde dan de bovenliggende kaart van de andere speler. 
afpakken loont, want op die manier laat je de punten van je tegenspeler verdwijnen. 
Vervolgens is de volgende speler aan de beurt. 

Het spel kan op twee manieren eindigen. Wanneer een speler geen handkaarten meer heeft, dan eindigt het spel direct. Er vindt in die ronde dus geen aanval meer plaats. 
Het spel eindigt ook onmiddellijk als de trekstapel leeg is. 
De puntentelling gaat als volgt: iedere kaart open voor je op tafel levert één punt op en iedere handkaart welke je nog over hebt, levert één strafpunt op. 

De speler met de meeste punten wint het spel. 

In de spelregels wordt onderscheid gemaakt tussen het basisspel, het spel voor de gevorderde speler, een spel voor professionals en een duelvorm voor twee spelers. 

Aantal spelers: 2-5
Leeftijd:  Vanaf 10 jaar
Speelduur: 20 minuten

Dit spel is geschonken door Amigo

Abluxxen is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Abluxxen is als Slynx met 10% korting voor leden van Het Geel Pionneke te koop bij www.lotana.be

Reacties

Populaire posts