Chance it

 

Het is een geluksspel waarbij je met veel hartjes de sterren bereikt. De dobbelstenen laten zien wat je kansen zijn. Betaal je om je kans te grijpen, of wacht je liever op betere tijden? Win of verlies alles. Er is maar 1 ding waar je nooit afstand van moet doen en dat is je laatste hart! Als je je laatste hart verliest, ben je ver van de sterren en lig je meteen uit het spel. Daag je geluk uit.

Schud de 30 marktkaarten en leg er 4 open, de rest vormt de trekstapel. Het actiebord plaats je best in het midden en leg het inzetblad met overeenkomstig met het aantal spelers ernaast. Alle spelers nemen 3 gidskaarten (IN, OUT en CHANCE IT) in hun hand. Elke speler krijgt een totale waarde van 8 aan munten en hartjes (1 groot en 3 kleine). De eerste speler die naar de dobbelstenen grijpt krijgt ook de startspelersfiche. De startspeler gooit de 5 dobbelstenen en legt ze gesorteerd op waarde links op het actiebord. Elke speler kiest dan of deze deelneemt deze ronde door een gidskaart af te leggen. Als je de kaart met IN speelt, doe je mee met deze ronde, speel je de kaart CHANCE IT, dan neem je ook deel aan deze ronde, speel je de UIT kaart, dan neem je niet deel deze ronde. Als er in een ronde 2 of meer speler de CHANCE IT kaart gespeeld hebben, moeten deze spelers de volgende ronde de IN kaart spelen.


De spelers die OUT hebben gekozen kijken op het inzetbord om te kijken hoeveel munten ze krijgen. Als alle spelers OUT hebben gekozen, moet iedereen een hartje afgeven en krijgt dus niemand munten. De spelers die IN of CHANCE IT gespeeld hebben moeten de munten betalen die overeenkomen met het aantal van het inzetbord ( de spelers die IN of CHANCE IT hebben gespeeld worden gewoon samengeteld). Als een speler niet genoeg munten heeft om te betalen, moet deze de rest betalen met hartjes. Alle spelers die IN of CHANCE IT gekozen hebben, nemen deel aan de actieronde. De spelers die OUT kozen doen deze actieronde niet mee. De spelers die deelnemen aan de actieronde voeren 1 actie uit per dobbelsteen gelegd op het actiebord. Op het einde van de 6 acties is er nog een CHANCE IT actie voor de spelers die kozen voor CHANCE IT. Alle dobbelstenen die een waarde van 1 hebben worden herrold door de startspeler tot er geen 1 meer in het spel is, de dobbelstenen worden bij hun gerolde waarde gelegd. Voor elke 2 nemen alle spelers die deelnemen een klein hartje uit de voorraad. Elke 3 zorgt ervoor dat elke deelnemer per dobbelsteen 2 kleine hartjes teruglegt in de voorraad. Voor elke 4 neemt elke deelnemer een klein sterretje. Voor elke 5 neem je 1 muntje. Voor elke 6 kopen of verwijderen de spelers een kaart van de markt. Alle spelers die CHANCE IT gekozen hebben, nemen 2 muntjes uit de voorraad. De kaarten die je op de markt koopt, kan je later gebruiken om je te helpen. Bovenaan de kaart staat wanneer je de kaart kan gebruiken, onderaan zie je hoeveel muntjes je moet betalen om de kaart te kopen. Als je geen marktkaart kan of wil kopen, moet je er 1 afleggen, enkel als er geen kaart meer opligt, mag je terug 4 kaarten leggen op de marktplaats. Alleen de kaarten met een bliksemschicht mag je direct gebruiken en leg je na gebruik op de aflegstapel. De andere kaarten blijven voor je liggen en gelden elke ronde dat je deelneemt aan de actieronde. De actie met een dobbelsteen bovenaan gelden telkens maar voor 1 dobbelsteen, als er meerdere liggen, krijg je wat er op de kaart staat enkel voor de eerste dobbelsteen. Als je meerdere kaarten hebt voor een bepaalde waarde van dobbelsteen en er ligt maar 1 dobbelsteen bij die waarde, kies je welke kaart je gaat gebruiken, je kan geen meerdere kaarten gebruiken voor 1 dobbelsteen. Je kan kaarten voor een 1 enkel gebruiken voor de startspeler deze opnieuw rolt, als hij opnieuw een 1 rolt, kan je de marktkaarten niet gebruiken. Als je CHANCE IT hebt gekozen, mag je een kaart gebruiken waar vanboven CHANCE IT staat, dit kan ook een kaart zijn die je deze ronde hebt gekocht, de CHANCE IT actie komt namelijk na de koopactie.



Als je je laatste hartje verliest, om welke reden dan ook, dan ben je onmiddellijk uit het spel. Leg al je munten en sterren terug in de voorraad en leg je marktkaarten op de aflegstapel. Je hebt dus geen kans meer om te winnen. Zorg er dus voor dat je alles doet om je laatste hartje niet te verliezen. Als iemand het spel moet verlaten, verander dan ook het inzetblad, want er is nu een speler minder.




Voor de volgende ronde wordt de volgende speler startspeler. Als er meerdere spelers CHANCE IT hebben gespeeld, dan leggen deze de IN kaart voor hun, de andere spelers nemen hun gespeelde kaart terug op hand en kiezen na het gooien van de dobbelstenen wat ze willen doen. Het spel stopt als een speler 20 of meer sterren heeft verzameld. Bij een gelijke stand van sterren, wordt er eerst naar de harten gekeken en als dit nog gelijk is, naar de munten om te bepalen wie wint. Het spel stopt ook als er na een dobbelactie maar 1 speler is die nog hartjes heeft, deze speler wint. Als iedereen geen hartjes meer heeft, dan is het spel gedaan en wint er niemand.


Dit spel werd geschonken door Zoch Verlag en kan vanaf juni gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 3 - 6 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 - 40 minuten

Reacties

Populaire posts