Duos

 
Het is een partyspel waarbij je duo's moet kiezen die samen horen. Elke ronde kies je 4 paren uit 12 willekeurige kaarten die op tafel liggen. Hopelijk kies je dezelfde paren als de verteller. Wie de meeste punten haalt is de winnaar.

Iedereen neemt een spelbord, een scherm en 8 houten blokjes (2 van elke kleur). Kies tussen dingen en dieren om te beginnen met paren te maken. Leg 12 kaarten in een rooster van 4 op 3 en leg je spelbord achter je scherm zoals de kaartjes liggen (kijk naar de zon, maan en golf). Kies een startspeler, deze krijgt de 'duos-kaart' en legt deze voor het scherm, deze speler is de verteller.



Elk spel bestaat uit 2 rondes en elke ronde bestaat uit verschillende beurten. Elke beurt is een andere speler de verteller (elke speler zal dus 2 keer verteller zijn). Alle spelers kiezen nu 4 paren die ze achter hun scherm op hun bord aanduiden met hun gekleurde blokjes. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je niets zegt tijdens het leggen van de paren. Als iedereen klaar is vergelijk je jouw paren met de paren van de verteller. De verteller legt de paren 1 voor 1 van zijn/haar bord naar de kaartjes zodat deze ook de uitleg kan geven waarom de kaartjes samen horen. Elke speler kijkt na hoeveel paren deze hetzelfde heeft als de verteller, want voor elk overeenkomstig paar krijgt deze speler een punt. De punten voor de verteller worden per speler gezien. Als een speler 0 of 1 paar hetzelfde heeft krijgt de verteller hier 0 punten voor, bij 2 of 3 dezelfde paren krijgt de verteller 1 punt, bij 4 dezelfde paren krijgt de verteller 2 punten. Het totaal aantal verdiende punten is gelijk aan de som van de punten per speler.

Nadat je de punten gegeven hebt per speler, ga je verder, je kan kiezen om de kaartjes om te draaien en van thema te veranderen of je kan allemaal nieuwe kaartjes leggen om hetzelfde thema te houden (dingen of dieren). Zo ga je door tot je 2 rondes hebt gespeelt, of langer als iedereen dit wil. Wie op het einde de meeste punten heeft wint.

Er is een variant voor 2 spelers. Hierbij ga je samen zoeken naar paren. Het spel duurt 9 beurten. Als je 3 of 4 paren gemeenschappelijk kiest, win je die beurt 1 punt, anders verlies je die beurt en krijg je geen punt. Na de 9 beurten kan je in de tabel kijken hoe goed jullie zijn. Je speelt het spel zoals met meerdere spelers, alleen ga je de 'duos-kaart' nu omdraaien (leg een roos, wit en zwart blokje op de kaart), je legt een geel blokje op de beurtronde zo weet je wanneer het spel gedaan is. Je kiest gewoon 4 paren, hier mag je natuurlijk ook niet overleggen om tot hetzelfde resultaat te komen.


De 'duos-kaart' heeft nu 3 extra acties waarmee je allebei een hint kunt geven aan de andere speler, zodat jullie allebei dezelfde paren kunnen kiezen. Elke speler mag maar 1 actie per beurt gebruiken en je kan niet allebei dezelfde actie kiezen in 1 beurt. Je kan 1 woord zeggen als hint tegen de andere speler, verwijder de roze marker om aan te duiden dat je deze actie niet meer kan kiezen. Als je het witte blokje wegneemt, kan je dit leggen op een kaart om aan te duiden dat je een paar vormt met deze kaart. Als je het zwarte blokje wegneemt kan je dit leggen op een kaartje om aan te duiden dat je deze kaart niet gebruikt. Daarna ga je je paren vergelijken en speel je verder tot je 9 rondes hebt gespeeld en dan kan je je score bekijken.


Dit spel werd geschonken door Granna en kan vanaf juni gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.



Aantal spelers: 2 - 6 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 - 45 minuten

Reacties

Populaire posts