Endeavor: Age of Expansion

Het is 24 april 2010 als we voor de zaal van Het Volkshuis binnenwandelen. In de zaal zien we mensen die een bordspel aan het spelen zijn. Sommigen van hen nemen deel aan een toernooi dat maar liefst 24 uur blijkt te duren. We lopen naar het podium en zien iets wat we nog nimmer gezien hadden. Een enorme hoeveelheid spellen. Van de meesten hadden we nog nooit gehoord. Maar het is precies waar we naar op zoek zijn. We spelen met grote regelmaat een spel, maar willen wel eens iets anders spelen dat we nog niet kennen. We kiezen we een spel uit en een beetje onwennig nemen we plaatst aan tafel. Al snel komt lieftallige jongedame ons vragen of ze het spel uit dient te leggen. We nemen het aanbod aan en korte tijd later spelen we Via Romana. Aan het einde van de dag worden we lid van de club. Enkele maanden later spelen we voor het eerst Endeavor. Een spel dat ons heel goed bevalt. Klein nadeel van het spel is dat het met minimaal drie spelers gespeeld dient te worden. Aangezien wij heel vaak een spel met zijn tweeën spelen is dit toch wel een nadeel. Enkele maanden later vind ik op boardgamegeek een 2-speler variant. Deze wordt in het Nederlands vertaald, en korte tijd later prijkt Endeavor in onze spellenkast, waarna het spel regelmatig wordt gespeeld. 

Maar zoals wel vaker het geval is, met een steeds uitdijende collectie spellen, komt het spel niet meer op tafel. Als we nakijken blijkt dat het inmiddels al meer dan 12 jaar geleden is dat we het spel hebben gespeeld. Wat jammer is, want Endeavor is gewoon een goed spel. 

Enkele maanden geleden krijgen we de mogelijkheid om Endeavor: Age of Expansion te reviewen. We besluiten dat het een uitgelezen mogelijkheid is, om ook het basisspel weer eens op tafel te krijgen, en grijpen de mogelijkheid met beide handen aan. 

Al snel komen we van een koude kermis thuis. De uitbreiding blijkt namelijk enkel geschikt te zijn voor de heruitgave van Endeavor uit 2018, die de naam Endeavor: Age of Sail draagt. De spelregels zijn voor beide versies, op enkele details na, hetzelfde.

Het eerste wat opvalt als we de doos openen is de schitterende tray om alle gebouwen in op te bergen. Ook het artwork is, zeker in vergelijking met de versie uit 2009, om je vingers bij af te likken.  

Behalve de tray vinden we in de doos een nieuwe set kaarten, een nieuwe set gebouwen en enkele prominentie tegels.  Aan het begin van het spel kiezen de spelers ervoor welke set gebouwen ze gebruiken. De originele set, of de nieuwe set gebouwen. Kiest men voor de set uit de uitbreiding, dan dienen enkel de nieuwe gebouwen te worden gebruikt. De gebouwen uit beide sets kunnen niet gemixt worden. Als er voor de nieuwe set gebouwen wordt gekozen, dan komen er enkele nieuwe opties in het spel, waardoor het spel compleet anders gespeeld dient te worden. 

Hetzelfde principe is van toepassing op de kaarten. Er wordt gekozen voor de oude set kaarten, of de nieuwe set kaarten. De kaarten kunnen niet worden gemixt. De nieuwe set kaarten, biedt nieuwe mogelijkheden. Zo zijn er kaarten, waarop andere kaarten geplaatst mogen worden, waardoor de kaarten sterker worden. Voor de handlimiet, gelden de kaarten echter als 1 kaart. 

Het gebruik van de prominentie tegels is ook vrijwillig. Door het gebruik van deze tegels, ontstaat er meer competitie tussen de spelers in Europa. Iedere tegel geeft andere voordelen voor de spelers. Het plaatsen van een schijf op een prominentietegel telt als een normale actie. 

Al met al is dit een uitbreiding die meer dan de moeite waard is. De nieuwe mogelijkheden maken het spel tactischer en brengen bovendien een stuk meer interactie in het spel. Ook is het spel met deze uitbreiding historisch gezien correcter dan het het originele spel is. 

Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 13 jaar
Speelduur: 60-90 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Endeavor: Age of Expansion is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor leden van Het Geel Pionneke

Endeavor: Age of Expansion is geschonken door Grand Gamers Guild

Reacties

Populaire posts