Brood & Bier

Brood & bier: van één van deze 2 dingen ben ik grote fan. Je mag zelf raden van welke. De redelijke compacte speldoos toont misschien al dat dit een 2-spelers spel is. Toch is het verbazend wat er aan spelcomponenten te vinden is.

Beiden spelers krijgen de opdracht om de nodige producten te zaaien, te gaan oogsten, en daarvan verschillende soorten bier en brood te brouwen en bakken. Dit spel is eigenlijk gemakkelijker dan je op het eerste zicht zou denken. Je speelt kaarten vanuit je hand om grondstoffen te oogsten (hop, gerst, water, malt, tarwe, water), of je gebruikt de kaarten om te upgraden, of je gebruikt de kaarten om brood te bakken of bier te brouwen.

Het spel verloopt over 6 jaren, waarvan er afwisselend een goed jaar en een droog jaar is. Elk jaar speel je 5 kaarten, dus 30 in totaal. Zoals reeds eerder aangehaald, kan je elke kaart op 3 manieren gebruiken. De bovenkant van de kaart gebruik je om te oogsten, het middenstuk om bier of brood te maken, en het onderste stuk om upgrades uit te voeren. 

Kies je voor oogsten, leg je die kaart open voor je neer, en neem je de grondstoffen die erop afgebeeld staan van de akkers. Die akkers zijn gemeenschappelijk, en liggen bij een goed jaar voller dan bij een droog jaar. Snel wezen is dus de boodschap. Oogst je een volgende kaart, mag je weer die grondstoffen nemen, maar mag je ook de grondstoffen van de vorige kaart(en) nemen, als dat dezelfde grondstoffen zijn dan je net gespeelde kaart. Al deze grondstoffen kan je opslagen in je magazijn.

Heb je geen plaats meer in je magazijn, dan moet deze speler de resterende grondstoffen aan de tegenspeler geven. Heeft deze ook geen plaats meer, komen ze terug in de voorraad. 

Kies je om bier te brouwen of brood te bakken, leg je die kaart op de brouwerij of bakkerij, en betaal je de nodige grondstoffen die erop afgebeeld staan. Die grondstoffen neem je uit je magazijn, en gaan terug naar de voorraad. Eenmaal een brood gebakken of bier gebrouwen is, draai je die kaart om, en blijft deze op je bakkerij of brouwerij liggen. Hier mag altijd maar 1 kaart liggen.

Tot slot kan je een gespeelde handkaart onder het spelbord schuiven op de daarvoor voorziene plaatsen. Op deze manier voer je upgrades uit. Via deze upgrades kan je extra punten scoren op het einde van het spel, of mag je extra grondstoffen nemen als je een bepaalde actie uitvoert, of kan je zelfs een extra plaatsje maken in je magazijn. 

Eenmaal je een upgrade hebt uitgevoerd, mag je de brouwerij en bakkerij schoonmaken. Dit wil zeggen dat die kaarten naast het spelbord komen te liggen, maar wel gedekt zodat de tegenstander niet kan zien welk brood of welk bier je al gebrouwen hebt. Jijzelf mag ten alle tijden die kaarten terug bekijken.

In een goed jaar, spelen de spelers 1 kaart vanuit hun hand, en wisselen daarna met mekaar van kaarten. In een droog jaar, behouden de spelers hun eigen handkaarten de hele ronde. Als alle handkaarten van beide spelers gespeeld zijn, trekken de spelers elk 5 kaarten van de trekstapel voor de volgende ronde, toch bij een goed jaar. Bij een droog jaar, nemen de spelers hun oogstkaarten terug op hand en trekken ze van de stapel bij tot ze er terug 5 op hand hebben. Bij een droog jaar zullen er 3 extra kaarten van de stapel getrokken worden om op de 3 ruilvakken te leggen. In plaats van een kaart te spelen vanuit je hand, mag je die ruilen met 1 van deze 3 kaarten.

Na 6 rondes of 3 goede en 3 droge jaren, is het spel ten einde. Nu volgt de puntentelling, en die had toch wel een kleine verrassing. Je telt de punten op van al je brood kaarten die je gebakken hebt en de eventuele broodkaart die nog in je bakkerij ligt. Hetzelfde doe je voor je bier kaarten. De extra punten voor brood en/of bier worden hierbij opgeteld, bijvoorbeeld als je erin geslaagd bent om 3 soorten bier te brouwen. Nu heb je een totaalscore voor je brood en bier. Je eindscore is de laagste van deze 2 scores.


Brood en bier speelt erg vlot, heeft eenvoudige regels, en ziet er mooi uit. Je kan het beschouwen als een volwaardig euro-spel dat je op een dikke 30 minuten kunt spelen. Het gebruik van de speelkaarten op 3 verschillende manieren is goed gevonden, en de manier van scoren is verrassend aangezien je nu wel verplicht bent om zowel in brood als bier te investeren. Het enige wat misschien nog ontbreekt is een solo-mode, maar gelukkig is er al bier.... euh brood bedoel ik.


Dit spel is geschonken door 999 Games en is vanaf juli te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts