ONO 99


Enkele jaren geleden hebben wij bij Het Geel Pionneke deelgenomen aan het Open Belgisch Kampioenschap UNO. Door onze deelname mocht het toernooi direct een "Internationaal toernooi" genoemd worden. En geloof het of niet maar na een aantal rondes van dit snelle kaartspel gespeeld te hebben, kwamen we nog als één van de winnaars uit de bus en krijgen wij als cadeau een spelletje UNO. Het is direct de laatste keer dat we deze telg van Mattel gespeeld hebben, maar de herinnering is er niet minder om. 
Het kaartspel ONO 99 is al enkele jaren oud. De eerste uitgave dateert van 1980. Het doosje is niet rood zoals bij zijn broer UNO, maar ditmaal krijgen we een fel geel exemplaar. In het doosje zitten twee stapels kaarten, totaal 112 stuks. De kaarten worden geschud en iedere speler ontvangt vier handkaarten. 

Het doel van dit kaartspel is om niet boven het totaal van 99 punten te komen. En hoe ga je dit nu voorkomen? Als je aan de beurt bent, ben je verplicht om een kaart uit je hand te spelen. Bij aanvang van het spel, ligt er één kaart opengedraaid, dat is de startkaart. De volgende speler speelt een kaart uit zijn hand en telt de waarde op bij de startkaart. Hij roept luid en duidelijk het totaal van de waarde welke hiermee ontstaan is. Dit gaat zo verder tot de totale waarde van 99 overschreden wordt. De speler die dit veroorzaakt heeft, ligt uit het spel. De speler die als laatste overblijft, wint een potje ONO 99. 
Net als bij UNO zitten er en aantal speciale kaarten in het spel met speciale eigenschappen. Dit geeft je de mogelijkheid om de spelrichting te laten draaien of om bijvoorbeeld te tegenstander twee kaarten achterelkaar te laten spelen. Verzamel je 4 ONO kaarten en speel je deze uit, dan heb je automatisch gewonnen. 

Net zoals bij UNO zit er ook in ONO 99 een groot pest-effect. Maar de spelers die daarvan houden, vinden dat prima. Daarnaast is het ook nog leerzaam, omdat het hoofdrekenen wat opgefrist wordt. Geen overbodige luxe omdat er al snel naar de calculators gegrepen wordt. 


Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 30 minuten

ONO 99 is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Mattel. 

Reacties

Populaire posts