Squirrel Away


De dagen worden langer, de zon schijnt feller en de lege takken worden weer aangevuld met frisse groene bladeren: de lente is duidelijk in het land ! De natuur ontwaakt, net als de dieren, en de hoofdrolspelers van het tweepersoonsspel Squirrel Away: de eekhoorns, die van dit seizoen gebruik maken om alvast een voorraadje aan eten aan te leggen om volgende winter probleemloos door te komen. Dàt is dan ook het doel van het spel: verzamel genoeg eten in de voorraad (nest) en wees voorbereid op de winter. De eekhoorn met het grootst aangevulde ‘feestmaal’ wint het spel !

Maar wees voorzichtig, enkel de vruchten binnen het nest tellen mee voor de punten: maak er dus geen knoeiboel van (‘knoeiboel’ omvat alle uit nest gevallen etenswaren)! Onderweg in hun zoektocht komen de eekhoorns uiteraard ook andere dieren tegen: sommigen zullen behulpzaam zijn, terwijl andere eerder tegenwerken. Aan de eekhoorns om toch zoveel mogelijk voedsel voor zich te winnen !  

Het eerste wat opvalt als de speldoos van dichterbij bestuderen is de prachtige uitvoering: een spel over dieren spreekt de doelgroep (4+) altijd aan, maar het artwork is mooi uitgewerkt. Deze lijn is eveneens doorgetrokken naar de spelonderdelen, waarvan de tokens in hout zijn uitgevoerd, en de gedetailleerde vruchten en schattige eekhoorn en egel je niet kunnen laten wachten om aan het spel te beginnen. 

Aan de slag: plaats het spelbord in het midden van de tafel, geef elke speler een persoonlijk spelbord voorzien van een ‘nestje’ (houten ring) en gooi alle voedsel (beukennootjes, besjes, zaadjes en paddenstoelen) in de zak. Schud de kaarten, vorm een trekstapel en houd het overige spelmateriaal (drie kleine houten ringen en een uilenbal) binnen handbereik. 

Squirrel Away speelt zich af in vier spelrondes (seizoenen), die worden bijgehouden door het egeltoken op de seizoenstracker te verschuiven. Elke ronde krijgt elke speler vier kaarten van de trekstapel. Zijn deze uitgespeeld, dan breekt een nieuw seizoen met nieuwe kaarten aan. De kaarten bevatten verschillende acties: zo mag je bijvoorbeeld een voedseltoken van je ‘knoeiboel’ opnieuw in je nest leggen, extra eten uit de zak nemen, een extra ring op het nest leggen, … 

Bij sommige acties zijn andere dieren betrokken: zo zorgt de vos voor paniek, en vliegt het eten in het rond (laat vier voedseltokens uit de zak op tafel vallen, en het door de spelers zo snel mogelijk in hun nest laten leggen). De das komt op zoek naar eten (neem twee voedseltokens uit het nest van de andere speler, plaats hierna alle door deze actie in zijn ‘knoeiboel’ gevallen eten in je eigen ‘knoeiboel’). Ook de ekster, egel en valk hebben hun eigen invloed op de voedseljacht. 

Al is de ongetwijfeld populairste actie die van de uil: bij het uitspelen van die actie vliegt de uil over de nesten, en laat een uilenbal vallen op het nestje van de tegenstander ! Al het voedsel dat hierdoor uit de nest van belandt in de knoeiboel ! Een andere leuke actie is ‘neem 1 voedseltoken uit de zak en verstop het ergens in de kamer, dit telt op het einde mee voor punten’.

Is de winter aangebroken ? Dan worden de punten geteld. Den speler met het meeste voedsel in zijn nest is de winnaar ! De puntentelling kan aangepast worden aan de leeftijd/spelniveau van de kinderen: zo zijn er spelvariaties waarbij eten in de knoeiboel minpunten oplevert, of waarbij bepaalde tokens meer waard zijn dan andere. 

Een kleurrijke doos met een leuk spelthema, prachtige houten tokens en mooie spelborden, een korte duidelijke handleiding en een spel met voldoende spanning en leuke acties ? Squirrel Away zou wel eens een nieuwe favoriet van onze jongste leden kunnen worden, en ook voor meespelende volwassenen is het testen van hun fijne motoriek en behendigheid bij het stapelen in het nest absoluut geen straf ! 

Dit spel werd geschonken door Mare Infinitus Games en is vanaf juni te spelen bij het Geel Pionneke.Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 4 jaar
Spelduur : 20 minutenReacties

Populaire posts