Tomatomat

 

Heerlijk, begeerd en gevaarlijk. Iedereen zit achter ze aan, grote kleurrijke en zeer zeldzame tomaten. Je kan ze alleen kopen met de juiste munten in de waardevolle automaten. Wees voorzichtig, want dieven zullen niet aarzelen om je onderdelen te stelen. Gelukkig is de politie er om alles in de gaten te houden en de dieven proberen te vangen. Je moet de slimste zijn om de onschatbare tomaat-automaten te veroveren. Je doel is om zo veel mogelijk van die waardevolle automaten te bemachtigen door je kaarten strategisch aan de verschillende automaten toe te wijzen. Je hebt een beetje geluk nodig, maar je moet vooral anticiperen op de zetten van je tegenstander.



Elke speler krijgt een set van kaarten (van I tot IV), legt deze open voor zich en je legt ook 1 set in het midden van de tafel. Leg boven elke kaart willekeurig een automaat kaart die iedereen kan zien. Elke speler krijgt voor zich 12 kaarten gedekt met daarop muntjes, dieven of politie. Als je met 2 of 3 speelt, moet je nog 2 of 1 andere stapels maken zodat alle kaarten gedeeld zijn. Een spel duurt 4 rondes en bestaat uit 2 fases: eerst verdeel je de spelerskaarten door 4 kaarten te nemen, ze te bekijken en ze dan toe te wijzen aan een automaat door ze gedekt bij de nummer te leggen voor je. Je moet alle 4 de kaarten kwijtgeraken. Dit herhaal je nog 2 keer, je doet dit allemaal tegelijk. Zorg er wel voor dat iedereen kan zien hoeveel kaarten je het toegewezen aan een nummer. Eenmaal de kaarten gelegd zijn, mag je ze niet meer bekijken.
 

Hierna ga je automaten verzamelen. Je gaat de kaarten 1 voor 1 af. Eerst gaat de politie alle dieven van dezelfde kleur vangen en deze worden bij de speler geplaatst op zijn eigen aflegstapel. De dieven van andere kleuren blijven gewoon liggen. De dieven stelen dan alle munten van dezelfde kleur, deze worden ook gewoon bij de speler gelegd op zijn eigen aflegstapel. De overgebleven munten die bij de cijferkaart horen worden nu opgeteld als volgt: munten met dezelfde kleur als de tomaten in de bijhorende automaat verdubbelen, als de kleur niet overeenkomt, dan behoudt de munt zijn waarde. De speler die de hoogste waarde heeft, wint de automaat en legt deze kaart open voor zich. Bij een gelijke stand, blijft de kaart gewoon liggen voor de volgende ronde.
  

Aan het einde van de ronde neemt iedereen zijn eigen aflegstapel die bestaat uit 12 kaarten en geeft deze naar rechts door, als je met minder dan 4 spelers speelt kan je dus een ongebruikte stapel ontvangen. Je legt daarna gewoon terug 4 automaatkaarten op tafel, als er nog kaarten liggen van de vorige ronde, leg je er gewoon 1 deels bovenop, enkel de kleur van de nieuwe kaart is geldig, maar de speler die deze kaart wint, krijgt ook de kaart die eronder ligt.


Na ronde 4 stopt het spel, de speler die het meeste sterren heeft verzamelt wint, bij een gelijk spel wint de speler met de meeste automaten, als het nog gelijk is, delen de spelers de winst. Het is dus belangrijk om de automaten met de meeste sterren binnen te halen, maar ook om zo veel mogelijk automaten binnen te halen.


Dit spel werd geschonken door Piatnik en kan vanaf juni gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 - 30 minuten

Reacties

Populaire posts