Armadillo

Het gordeldier is een dier dat vooral voorkomt in Amerika. In dit spel komen alle gordeldieren, jong en oud, samen om deel te nemen aan de grote rolcompetitie op de heuvelachtige vlakten van Amerika. Ze krullen zich op tot een bal en gaan de heuvel af. Hun doel is echter niet om de snelste te zijn of het verst te geraken, ze proberen allemaal zo dicht mogelijk bij de doelsteen te komen. Het is de bedoeling dat iemand met een aantal dobbelstenen naar keuze gooit, daarna mag iedereen een kaart afleggen die overeenkomt met het resultaat van de worp. Het doel is om al je eigen kaarten eerder af te leggen dan de andere spelers, dus kies je dobbelstenen slim om de concurrentie voor te blijven!


Om te beginnen schud je alle kaarten en geef je elke speler 10 kaarten, de overige kaarten zijn voor de volgende ronde. Schrijf de punten op een stukje papier per persoon aan het einde van elke ronde.

Leg de dobbelstenen en de gordeldierfiches in het midden van de tafel zodat iedereen er aan kan, geef elke speler 2 gordeldierfiches om te beginnen. De speler die het snelst kan aftellen vanaf 10 begint aan de eerste van drie rondes.


Als je aan de beurt bent, voer je volgende stappen uit : kies je dobbelstenen en gooi ze, gooi een kaart weg of neem een gordeldierfiche, zorg ervoor dat alle spelers stap 2 uitvoeren en niet alleen de speler die de dobbelstenen heeft gegooid. Om te bepalen met welke dobbelstenen je gaat gooien, kijk je eerst naar de kaarten in je hand. Je moet namelijk een kaart kunnen afleggen die gelijk is aan het getal dat geworpen is met de dobbelstenen. Je kiest zelf het aantal dobbelstenen van elke kleur die je wil gebruiken. De kleur van het getal op de kaart geeft aan welke dobbelstenen je best al zeker kan gebruiken. Let wel op soms kan het zijn dat je nog een extra dobbelsteen van een andere kleur moet nemen om aan je waarde te geraken. Meestal is die extra dobbelsteen een blauwe. De blauwe dobbelstenen hebben enkel de waarden 1, 2 en 3, de gele dobbelstenen enkel de waarden 4, 5 en 6, de rode dobbelstenen enkel de waarden 7, 8 en 9. Rol de dobbelstenen die je gekozen hebt, tel ze op en zeg het getal hardop, dit is het resultaat waarmee iedereen moet werken. Iedereen die een kaart in handen heeft met de totaalwaarde van de dobbelstenen, mag deze kaart afleggen. Je mag maar 1 kaart afleggen, ook al heb je meerdere kaarten in handen met dezelfde waarde. Er zijn 3 kaarten van dezelfde waarden, dit kan je ook helpen met het bepalen welke kaart je zou willen wegspelen. Je kan de waarde van je kaart aanpassen door gordeldierfiches mee af te leggen. Voor elk gordeldierfiche dat je aflegt, mag je 1 optellen of 1 aftrekken van de waarde van je kaart. Als je 4 gordeldierfiches aflegt, mag je een willekeurige kaart afleggen. Je kan dus maximaal 3 gordeldierfiches afleggen om de waarde aan te passen. Als je geen kaart kunt weggooien, of je kiest ervoor dit niet te doen, neem je een gordeldierfiche. Je mag maximaal 5 gordeldierfiches hebben, dus als je er 5 hebt, mag je er geen meer bijnemen. Als iedereen gedaan heeft, gooit de volgende speler met een aantal dobbelstenen naar keuze. Dit doe je verder tot iemand al zijn kaarten kwijt is, je voert de laatste beurt volledig uit, iedereen mag een kaart afleggen of een gordeldierfiche nemen.De ronde is nu voorbij, elke kaart in je hand is een minpunt, schrijf de punten op en bewaar je gordeldierfiches voor de volgende ronde. Schud alle kaarten terug (zowel de afgelegde als degene die niet uitgedeeld waren) en geef iedereen terug 10 kaarten. De speler die als volgende aan de beurt was, begint deze ronde. Het spel stopt na 3 rondes. De speler met het minste minpunten wint. Bij een gelijke stand wint degene die het meeste gordeldierfiches overhoudt. Als dat ook nog gelijk is, delen deze spelers de winst.
Dit spel werd geschonken door Amigo en kan vanaf mei gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten

Reacties

Populaire posts