Battle Royale
Battle Royale is de titel van een Japanse cultfilm waarin een aantal jongeren gedropt worden op een afgelegen, verstedelijkt eiland met maar één doel: elkaar bevechten tot er maar één persoon overblijft. Dit 'last man standing' concept vinden we ook terug in het spel, zij het in een iets kindvriendelijker formaat. 4 schattige fracties starten evenredig verdeeld op het speelvlak, dat tegel per tegel zal afgebroken worden. Beweeg je meeples naar gunstige posities, probeer de meerderheid op een tegel te veroveren of manoeuvreer de 'Eliminator' naar voor jou interessante tegels, maar zorg er vooral voor dat je de laatste tegel kan overheersen. Dat is de enige manier om deze Battle Royale te winnen.
Het spelbord, als je het zo kan noemen, is integraal verwerkt in de doos. Een plastic frame is aanwezig met daarop ruimte voor 25 tegels, waarbij het middelste vak solide is. Langs één zijde is de zijkant van de doos open gelaten, waardoor je de 'Eliminator' onder het veld kan bewegen. Dit is een opmerkelijk attribuut in de vorm een lange koker, met aan de ene kant een uitnodigende rode drukknop en aan de andere kant een priem die er dan uit schiet. en de tegel erboven in de lucht katapulteert.
De setup wordt afgewerkt door in elk kwadrant 1 tegel te verwijderen en vervolgens op alle overblijvende tegels 1 meeple per deelnemende fractie te plaatsen (koala, ninja, robot of hagedis). De Eliminator begint onder het centrale vak. Verder krijgt elke speler nog een setje bewegingskaarten die geschud worden en als trekstapel voor zich komen. Daarvan neemt hij er 4 op hand. Zo, de strijd kan nu beginnen.
De spelers komen om en om aan beurt. Zo'n beurt bestaat uit 2 fases. Als eerste speel je een bewegingskaart uit de hand. Die geeft aan hoeveel meeples je mag bewegen en hoeveel vakjes (bvb 3 figuren, elk 2 vakjes). Dat bewegen gebeurt orthogonaal, waarbij je niet over lege vakjes mag springen. Je mag ook geen twee keer over hetzelfde vak gaan. Als in het vakje waar je eindigt, dan meer dan 5 of 6 figuren staan (afhankelijk van het aantal spelers) moet je een figuur verder duwen in je laatste bewegingsrichting. Als die in een gat zou vallen of over de rand van het bord, leg je hem voor je als gevangene. Mogelijk ontstaat door dit geduw een kettingreactie in de volgende vakken.
Na de bewegingsfase komt de doemfase. Hierbij werp je de doemdobbelsteen en voer je de resulterende doemactie uit. Een eerste mogelijkheid is het starten van een gevechtsronde. Je kijkt dan voor elk vakje (behalve het centrale) wie daar de meerderheid heeft. Die speler (of spelers) mag dan een figuur uit een minderheid gevangen nemen. Bij gelijkstand gebeurt er niets.
Een andere optie is het verplaatsen van de Eliminator. Je mag die dan 1 vakje bewegen (ook diagonaal), maar niet onder een leeg vak.
De laatste mogelijkheid, en ongetwijfeld ook de leukste, is het triggeren van een explosie. Je ramt dan op de rode knop, zodat de bovenliggende tegel en alle meeples die erop staan de lucht in vliegen. Die tegel gaat uit het spel, evenals alle meeples die uit de arena zijn gevallen. Omgevallen figuren worden terug rechtgezet en eventueel op de meest nabije tegel geplaatst. Tegels die niet langer in verbinding staan met het centrum worden eveneens verwijderd (ze worden beschouwd als ingestort) samen met eventuele figuren erop.
Merk op dat de dobbelsteen ook een joker resultaat heeft (actie naar keuze) en dat sommige bewegingskaarten ook al een doemactie vermelden. Als je zo'n kaart speelt mag je dus eigenlijk twee doemacties na elkaar doen.
Spelers die geen meeples meer in de arena hebben zijn geëlimineerd. De anderen doen gewoon verder tot er maar één speler overblijft (die is dan automatisch de winnaar) of tot enkel de centrale tegel nog overblijft. Wie daar dan de meerderheid heeft is de winnaar. Bij gelijkstand geeft het aantal gevangenen de doorslag.
Wie het basisspel nog wat wil oppeppen kan 2 extra kaartsetjes introduceren om spelers een unieke permanente eigenschap te geven, en om enkele speciale doemacties voor eenmalig gemeenschappelijk gebruik aan te bieden. Daarnaast gelden nog bijzondere regels voor 2 spelers.
Battle Royale als kinderspel klasseren is wat kort door de bocht, alhoewel het vooral de jongere spelers zal aanspreken door het mechanisme. Nochtans komen er toch wel wat tactische aspecten aan te pas: het opbouwen van meerderheden, het wegduwen (en gevangen nemen) van anderen, het manoeuvreren van meeples naar veilige posities etc. Maar bovenal is het enorm leuk om op de rode knop te meppen en alles te zien katapulteren. Zorg er nadien wel voor dat je alle figuren nog terugvindt, dat is misschien nog het grootste risico. Het is alleszins een mooie en ongewone vormgeving, waarbij vooral de Eliminator met zijn rode knop in het oog springt. Ook de cover met de schattige koala mag gezien worden. Wie het innerlijke kind in zichzelf nog eens wil loslaten is met dit spel aan het juiste adres.
Dit spel werd geschonken
door Kosmos en is vanaf nu te spelen bij Het Geel Pionneke.
Aantal spelers: 2 -
4
Speelduur: 30 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Reacties
Een reactie posten