De rode kathedraal
De rode kathedraal kwam al in 2020 uit. Vorig jaar speelde ik voor het eerst 'Het witte kasteel', en dat vond ik een fantastisch spel. Blijkbaar is de rode kathedraal de voorloper ervan, dus mijn verwachting waren erg hoog. Bijkomend werd dit spel uitgebracht door 999 Games, waardoor we de Nederlandstalige versie op de tafel kunnen leggen. Ik ben benieuwd.
De rode kathedraal is ontworpen door Sheila Santos en Israel Cendrero. De dobbelsteen bewegingsmechaniek is voldoende om me van dit spel te overtuigen, en ik ben blij te kunnen zeggen dat dit een spel is dat permanent in de collectie zal blijven. Wat maakt De rode kathedraal zo'n winnaar ? Bijna alles.
In De rode kathedraal strijden spelers in teams van architecten om de stukken van Ivan de Vreselijke's kathedraal in de 15e eeuw te bouwen. Deze kathedraal, die in het echt St. Basils kathedraal zou worden, vormt de ene helft van het speelgebied in het spel. De andere helft van het speelgebied is het marktbord, waar je de meeste van je acties zult uitvoeren.
Spelers verdienen prestigepunten tijdens het spel, gemarkeerd door een grote ijzeren adelaar langs verschillende punten op het scorepad. Er is ook een track voor erkenningspunten die parallel loopt aan de track voor prestigepunten, wat kleinere scorewinsten bijhoudt. De track loopt rondom het bord met in totaal 40 prestigepunten en 80 erkenningspunten; hoewel dit verwarrend klinkt, maakt het bord het eenvoudig begrijpelijk dankzij de visuals rond de buitenrand van het bord.
De kathedraalkaarten die in elk spel worden gebruikt, zijn dubbelzijdig; het ontwerp van de kathedraal van een enkel spel wordt willekeurig bepaald met opstellingkaarten die zijn geschaald op basis van het aantal spelers. De kathedraal zal een bepaald aantal torens hebben, wat belangrijk wordt naarmate spelers proberen de meerderheid in een toren te claimen door secties uit te bouwen, wat de meeste score aan het einde van het spel oplevert.
Wanneer het spel begint, heeft elke kathedraalkaart een lijst van 3-4 materialen—een willekeurige mix van baksteen, hout, goud, steen, groene edelstenen en paarse edelstenen—die moeten worden geplaatst om die kathedraalsectie te vervullen. Dit levert spelers erkenningspunten op en kan mogelijk roebels opleveren wanneer de kaart omgedraaid wordt, waardoor een deur, boog of koepel zichtbaar wordt die later door elke speler kan worden versierd met ornamenten.
Spelers kunnen tijdens hun beurt een van de volgende drie hoofdacties kiezen:
- Een kathedraal sectie claimen
- Een kathedraal sectie bouwen
- Materialen verwerven van de markt
Elke speler heeft zes banieren die tijdens het spel worden gebruikt om een sectie van de kathedraal te claimen: een enkele kathedraalkaart, die geclaimd kan worden vanaf de onderkant van een enkele toren. Toekomstige secties die geclaimd worden, moeten ofwel de basis van een nieuwe toren zijn, of een sectie boven een sectie die al door een andere speler is geclaimd.
Daarnaast is er een enkele werkplaats tegel op elke kathedraalkaart, die tijdens de opstelling wordt geplaatst. Wanneer een speler een kathedraal sectie claimt, plaatst hij een van zijn banieren op de kaart en moet hij kiezen om een bepaald aantal roebels te betalen om deze werkplaats tegel aan een van de zes dobbelsteenplaatsen op zijn spelersbord toe te voegen, of deze te verspillen door de tegel om te draaien en een van de dobbelsteenplaatsen te bedekken.
Dit is waar het interessant wordt in De rode kathedraal. Als een speler deze werkplaats tegel aan zijn bord toevoegt, ontvangt hij eerst de bonus die op de tegel staat vermeld, maar mag hij vervolgens kiezen in welke dobbelsteenplaats hij die tegel plaatst. De tegels variëren van roebels tot erkenningspunten tot bonussen die specifiek zijn gekoppeld aan waar de dobbelstenen zich momenteel op het marktbord bevinden.
Dit betekent ook dat wanneer een speler de dobbelsteen naast een actieve werkplaats tegel gebruikt, hij een extra bonus ontvangt; dit is cruciaal voor efficiëntie. De juiste dobbelsteen kiezen bij de marktactie die je zowel materialen als bonusmaterialen kan geven voordat je een bouwactie onderneemt, kan je helpen het spel te winnen om die zesde sectie van de kathedraal te bouwen voordat een andere speler dat doet!
De tweede actie is het bouwen van secties van de kathedraal. Dit houdt simpelweg in dat je materialen vanuit je voorraadzone naar geclaimde en/of voltooide kathedraalsecties verplaatst, tot maximaal 3 tegelijk. Spelers kunnen ornamenten op elke voltooide sectie in de kathedraal bouwen, niet alleen op secties met hun banner; dit biedt de kans op extra prestigepunten en vergroot de kans om een voordeel te behalen tijdens de finale puntentelling van elke toren.
De laatste actie is het hart van het spel: materialen verwerven van de markt. Dit is het beste deel van het spel en de reden waarom ik al enthousiast ben om nog een ronde te spelen!
Tijdens de marktactie kiezen spelers een van de vijf dobbelstenen (rood, blauw, geel, groen, wit) op het bord om te verplaatsen. Een dobbelsteen verplaatsen betekent dat je een dobbelsteen selecteert en deze met de klok mee verplaatst, het aantal plaatsen dat overeenkomt met het aantal stippen dat op die dobbelsteen staat. Dus, als ik de blauwe dobbelsteen wil verplaatsen en deze vier stippen toont, verplaats ik die dobbelsteen vier plaatsen vooruit en ontvang ik de materialen, roebels of erkenningspunten die op de tegel in die ruimte staan vermeld.
Bovendien ontvangen spelers hulpbronnen (materialen, roebels of erkenningspunten) gelijk aan het aantal dobbelstenen in die ruimte. Elke ruimte kan maximaal drie dobbelstenen bevatten. Nadat spelers een dobbelsteen naar een nieuwe ruimte hebben verplaatst, worden alle dobbelstenen in die ruimte opnieuw gegooid, wat nieuwe kansen biedt voor de volgende speler.
Zodra de dobbelstenen zijn hergooid, kunnen spelers de volgende 3 dingen in willekeurige volgorde doen:
- Hulpbronnen verzamelen om op hun spelersbord op te slaan.
- Spelers kunnen optioneel een van de twee opties op elke invloed kaart gebruiken die overeenkomt met het kwadrant waar de geselecteerde dobbelsteen is geplaatst. Dit varieert van het verkrijgen van extra hulpbronnen tot markttransacties tot zelfs het bouwen van delen van de kathedraal, buiten de normale bouwactie om.
- Op basis van de eerder geplaatste werkplaats tegels op het spelersbord, kunnen spelers de bonus van de dobbelsteen die deze beurt is verplaatst, ontvangen om nog meer te verkrijgen!
"Hoe krijg ik vier hout, een goud en misschien de kans om in dezelfde beurt een stuk van de kathedraal te bouwen?", vraag je jezelf af. Dan plan je het uit, kijkend naar al vijf de dobbelstenen op het bord, de invloed kaarten, je werkplaats tegels, en het bedrag dat je hebt. En je ziet een kans... om alles in één keer te doen.
De marktactie wordt 1 van mijn favoriete momenten in het spel. Ik denk vaak dat in een wereld waar elk jaar meer dan 3.000 spellen op de markt komen, je spel een werkelijk magisch moment moet hebben; de marktactie in De rode kathedraal is dat moment.
Het spel gaat door totdat een speler zijn zesde en laatste sectie van de kathedraal voltooit, wat een bonus van 3 prestigepunten oplevert voor het beëindigen van het spel. Elke overgebleven speler krijgt nog één beurt, waarna de punten worden opgeteld.
Terwijl spelers één prestigepunt scoren voor elke 5 materialen en roebels die overblijven, komt het grote scoresegment neer op het winnen van meerderheden in elke toren. De meerderheidseigenaar van banieren en ornamenten in een toren ontvangt de volledige prestigepunten score voor die toren, terwijl andere spelers in een 3- of 4-spelersspel de helft van die score krijgen, afgerond naar beneden, als ze de tweede plaats in een toren hebben. De derde plaats ontvangt weer de helft van die helft, ook afgerond naar beneden. In een 2-spelersspel is degene met de meerderheid de enige die die toren scoort.
Ik heb het spel nog niet gespeeld met de "gevorderde" zijde van de spelersborden. De enige verschillen zijn: alle ruimtes voor werkplaats tegels kosten precies 3 roebels, en de ruimtes zijn aanvankelijk bedekt met ornamenten en 2 van de 6 banieren. Geld is niet krap, dus ik weet niet zeker of dat mijn indruk van het spel echt zal veranderen; dit betekent gewoon dat ornamenten waarschijnlijk later verschijnen tijdens de spellen van de gevorderde versie.
Waar het Witte kasteel al een plezier was om te spelen, is de Rode kathedraal dat niet minder. De toegankelijkheid is ongekend en de beslissingsruimte bij elke beurt, vooral met de dobbelsteenkeuze tijdens de marktactie, laat je nadenken zonder je hersens te laten oververhitten. Aanrader !!
Dit spel is geschonken door 999 Games en is vanaf oktober te spelen bij Het Geel Pionneke.
De Rode Kathedraal is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.
Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 80 minuten
Reacties
Een reactie posten