The Last Kingdom Board Game

 


The Last Kingdom is een historische TV-serie die zich afspeelt in Engeland ten tijde van de bezetting door de Deense vikings, zo rond het jaar 900. We volgen de avonturen van Uhtred, de zoon van een vikingedelman die door verraad zijn landgoed verliest. Uhtred zwerft vervolgens door het land en ontmoet verschillende karakters die hem bijstaan tijdens de verschillende conflicten tussen Saksen en Denen, in de hoop zijn landgoed terug te winnen. Het zijn deze conflicten in de 5 Engelse koninkrijken die centraal staan in het bordspel. Opvallend daarbij is dat je je gezindheid (Saks of Deen) kan wisselen als dit je beter uitkomt (lees: meer punten oplevert). Een mix van tactiek en verraad, dan klinkt alvast niet slecht.

Het spelbord toont de kaart van Midden- en Zuid-Engeland, met daarop de 5 toenmalige koninkrijken. Rechts van het bord is ruimte voorzien voor de legerfiguren, die een beetje onverwacht in 4 partijen zijn ingedeeld: uiteraard de Denen, en dan nog 3 Engelse legers. Het feit dat er geen 1 op 1 relatie is met de koninkrijken is al een basis voor conflict. Elk koninkrijk start namelijk met een gemengde aanwezigheid van legers.


 Links op het bord zijn de 4 affiniteitssporen, waar elke speler een marker heeft voor zijn gezindheid t.o.v. de 4 legers. Bovenaan is ruimte voor 7 actieplaatjes, op posities van wisselende kost. en rechtsboven is plaats vrij voor de twee decks van rondekaarten. Onderaan is nog een spoor om de sterkte van conflicterende partijen te traceren, en rechtsonder wordt de invasiefiche bewaard. De rest van het materiaal komt naast het bord te liggen, waarbij vooral de miniaturen van de karakters opvallen die gedurende het spel kunnen opduiken.

Elke speler krijgt een scherm waarachter hij zijn punten en actietokens bewaart. Hij ontvangt ook het bordje van zijn spelfiguur en de bijhorende 2 leiderskaarten, alsook de andere zaken die hierop vermeld staan. De speler met het laagste initiatief mag het conflicttoken in een koninkrijk naar keuze plaatsen. Hier zal het eerste conflict beslecht worden. De speler met het 2e laagste initiatief krijgt het opvolgingstoken en plaatst dit in een ander koninkrijk. Dit zal het volgende strijdtoneel worden.


 Het spel duurt 2 rondes, die elk 3 fases hebben. Eerst is er een draftfase, waarbij elke speler 5 rondekaarten krijgt, er 1 kiest en de andere doorgeeft aan zijn buurman en zo verder. De laatst overblijvende kaart gaat evenwel terug de doos in.

De tweede fase is de conflictfase waarbij alle koninkrijken een na een afgehandeld worden. De spelers voeren dan na elkaar acties uit of passen. Dat kan een primaire actie of een secundaire actie zijn, maar het effect is meestal dat de legerbezetting op de kaart wijzigt, waardoor ook de krachtverhouding op het conflictspoor kan wijzigen, en een speler zelfs zijn gezindheid kan wisselen. Zo'n actie kan voortkomen uit een persoonlijke eigenschap, een rondekaart of een actieplaatje van de markt. Wanneer alle spelers naeen gepast hebben, is het conflict ten einde en wint de partij met de hoogste conflictscore. Merk op dat de eerste die past het invasietoken krijgt. In geval van gelijkstand is er geen winnaar, het koninkrijk blijft dan beschikbaar voor een volgend conflict.


 Alle spelers die op die moment dezelfde gezindheid hebben als de winnende fractie, scoren punten volgens de aanwezige legers en hun positie op het affiniteitsspoor. De verliezers scoren geen punten, maar krijgen als compensatie enkele actietokens.

De derde fase is een opkuisfase waarbij onder andere de nieuwe conflictzone(s) worden bepaald. De bezitter van het invasietoken mag dan het nieuwe toekomstige conflictgebied kiezen (indien nog mogelijk).

Als alle conflicten van de tweede ronde zijn opgelost, is het spel ten einde. Wie dan de meeste overwinningspunten achter zijn scherm heeft, is de winnaar.


 Fans van de TV-serie zullen dit spel zeker weten te appreciëren. Vele bekende hoofd- en nevenfiguren maken hun opwachting, en een aantal verhaallijnen komt ter sprake in de rondekaarten. Ook de gebruikte afbeeldingen zijn directe prints van het TV-scherm. Qua inleving en herkenning zit het dus zeker goed. Maar ook de gewone spelliefhebber mag zich in de handen wrijven. Wat op het eerste zicht een doordeweeks area control mechanisme lijkt, blijkt toch iets meer vlees aan het bot te hebben. De verschillende actiemogelijkheden en kaarten, de optie om van kant te wisselen en de onvoorspelbaarheid van het verloop maken dat je meerdere partijen nodig hebt om alle finesses te doorgronden. Voeg daarbij nog de verschillende karakters die je kan spelen en je zal begrijpen dat het met de herspeelbaarheid ook wel goed zit. Waar de meeste spellen op basis van een TV-format gewoonlijk in de categorie 'goed voor 1 keer' vallen, scoort The Last Kingdom heel wat beter. Zeker dus eens proberen.


Dit spel werd geschonken door Gamelyn Games en is vanaf nu spelen bij Het Geel Pionneke.

 



Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 30 min / speler
Leeftijd: vanaf 14 jaar



Reacties

Populaire posts