Village green


De winter staat voor de deur, maar we hebben alweer zin in de lente met zijn bloemenpracht en groenen blaadjes. Net zoals de makers van Village Green, een prachtig vormgegeven spel rond de Village Green of the year wedstrijd, waarin elk dorp probeert een zo mooi mogelijke plantenaankleding te voorzien. De dorpsraad neemt de leiding om de voorbereidingen te starten. In Village Green zijn de spelers  rivaliserende tuinders, door hun respectievelijke gemeenschappen belast met het regelen van bloemen, het planten van bomen, het in gebruik nemen van beelden en het bouwen van vijvers. 

Je moet elk element zorgvuldig plaatsen, omdat de tijd krap is en de inzet niet hoger kan zijn! Verdeel uw dagen tussen het verwerven en installeren van nieuwe functies voor uw groen en het nomineren ervan voor een van de vele prijzen van de competitie. Wordt uw dorpsplein het lokale lachertje, of maken de naburige dorpen groen van jaloezie?

 

Het spel speelt zich af in een 4x4 grid van 'groen'kaarten, voorzien van een wegwijzer per dorp, en drie awardkaarten (die elk een ander scorecriterium bevatten voor het einde van het spel). Elke Award-kaart scoort voor de rij of kolom waar hij naartoe gaat. Hierdoor blijven er 9 velden over waarop je groene kaarten speelt. Deze groene kaarten hebben alle verschillende bloemen, bomen, gazons, vijvers en gebouwen die de spelers zo goed mogelijk proberen te rangschikken om punten te scoren.  

Elke speler krijgt een hand van 3 groene kaarten. Tijdens een beurt heeft de actieve speler opties; speel een groene kaart of een Award-kaart.  Optioneel kun je, eenmaal in het spel, de speciale vaardigheid van je Village-bordkaart gebruiken (hierdoor kan je een groene kaart bovenop een eerdere groene kaart spelen, of kaarten uit de decks te verwijderen). 


Het spel gaat door totdat een van de drie dingen gebeurt – Een speler heeft 9 zichtbare Groene kaarten in zijn tableau (alle spaties zijn gevuld),  het 'groene deck' is leeg of  het 'awardkaartendeck' is leeg.  Wanneer een van deze drie dingen gebeurt, is de huidige ronde zo afgelopen nadat alle spelers hetzelfde aantal beurten hebben, en dan wordt het spel gescoord.

Je krijgt 1 punt als je Village-kaart nog ongebruikt is, twee punten per zichtbare vijver (dit wordt ook aangegeven op de vijverkaarten). Verdere scoringsmechanismen hangen af van de awardkaarten. Kies dus wijs hoe je je dorp plan- en plantmatig opsmukt. En verlies door het prachtige artwork van de plant- en bloemenkaarten de awardkaarten ook niet uit het oog ! 

Dit spel werd geschonken door Osprey games en kan vanaf maart gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Dit spel kan bij Lotana gekocht worden, leden krijgen 10% korting

Aantal spelers: 1 - 5
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Speelduur: 30 minuten

Reacties

Populaire posts