Gluons

Voor we het speldoosje van Gluons opendoen, misschien eerst even onze chemiekennis wat opfrissen: een gluon is een elementair deeltje dat verantwoordelijk is voor het overbrengen van de sterke kernkracht. Het woord komt van het Engelse woord glue, dat lijm betekent. Zonder de sterke kernkracht zouden de positief geladen protonen in de atoomkern door hun onderlinge elektrische afstoting uit elkaar vliegen. Een ingewikkelde uitleg, gelukkig is het spel zelf snel te starten, en te spelen. 

Gluons is een nuclair blufspel voor 2 tot 4 spelers, waarbij deze spelers in de huid kruipen van kernfysica-onderzoekers die experimenteren met de overdracht van gluonen tussen quarks (elementaire deeltjes waaruit o.a. protonen en neutronen zijn opgebouwd, en waarnaar onderzoek gebeurd door middel van de deeltjesversneller in Geneve). Het spel viert het leven en de carrière van natuurkundige Teresa Rodrigo Anoro (1956-2020), een van de meest briljante onderzoekers in haar vakgebied op internationaal niveau, en ook de eerste Spanjaard die zich aansloot bij het European Particle Physics Laboratory (CERN).

Genoeg technische uitleg, speler maar: in Gluons wil je zoveel mogelijk punten scoren door te voorspellen wat de elementen zullen doen. Elke speler neemt de 12 kaarten (Gluons) van het gekozen symbool, je schudt ze en neemt er vijf op hand. De 3 elementen (blauw, rood, groen) worden willekeurig in een driehoek op tafel geplaatst (met een afstand van twee kaarten ertussen). Het spel wordt gespeeld in verschillende rondes, waarbij elke ronde uit 3 fasen bestaat. 

In de 1e fase: kies je een kaart uit je hand en plaats je deze gesloten of open tussen 2 elementen (planningsfase). Per ronde plaats je je kaarten: minimaal één en maximaal drie. Minimaal één kaart moet steeds open geplaatst worden. Als u geen kaart kunt of wilt plaatsen, neemt u het eerste beschikbare token (dit bepaalt de volgorde van de beurt in de volgende ronde). In fase 2 van het spel worden de kaarten geactiveerd. De speler met het laagste token begint een kaart te activeren (als dat nodig is, draai de kaart over). 

Als de kleuren op de kaart overeenkomen met de geactiveerde kaart, verdien je deze kaart als punt en wisselen de elementen van plaats. Als de kleuren niet overeenkomen, wordt de kaart weggegooid en is de volgende speler de volgende. Dit gaat door totdat alle kaarten zijn geactiveerd. In fase 3: opladen trekken alle spelers 2 kaarten ( met een maximum van 5 handkaarten). Als je nog kaarten op je gesloten trekstapel hebt, speel je nog een ronde. Als 1 speler geen kaarten meer heeft, wordt de laatste ronde gespeeld. Elke kaart die je voor je wist te houden levert 1 punt op. De speler met de meeste punten wint!

Dit spel werd geschonken door 2tomatoesgames en kan vanaf heden gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers :  2-4

Leeftijd : vanaf 10 jaar

Speelduur : 10-15 minuten


Reacties

Populaire posts