Verslag Spiel Essen 2024

Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag was het dan weer zover : onze trip naar Spiel 2024 te Essen. En het zou een record editie worden. Nog nooit waren er zoveel standhouders, zoveel oppervlakte ingenomen, en nog nooit waren de kaarten in voorverkoop uitverkocht. 

We waren niet zeker of dit goed of slecht nieuws was, want we vreesden voor de drukte. Al bij al viel het nog mee. De wandelpaden waren breed genoeg om de 204.000 mensen (over de hele beurs) aan te kunnen.

Ook de parking ging veel vlotter dan het jaar voorheen. Wat wel opviel is dat er enorm veel mensen met de bus arriveerden van parking 10 aan de ingang langs hal 8. En dat deze erg laat binnen kwamen, zo rond 11u30. Tegen die tijd waren wij al 2 keer spellen naar de auto gaan wegbrengen. 8-)

Om nog met enkele statistieken te gooien : meer dan 80 nationaliteiten waren aanwezig, 923 standhouders kon je in de verschillende hallen terug vinden en meer dan 1500 nieuwe spellen waren er te ontdekken. Daar brachten wij een 250 tal van mee naar huis om eerst te reviewen en daarna voor te stellen in de spellenclub.

Eveneens nieuw dit jaar was de mascotte 'Meeps', een kat die je aan de inkom kon terug vinden. Dit moet toch wel een van de meest gefotografeerde dingen geweest zijn op Spiel.

De pers mag iets vroeger binnen dan de bezoekers, en dan zie je een hele andere soort Spiel. De 100-den lege stoeltjes geven je een gevoel van rust, maar je weet dat weldra het oorverdovend geroezemoes binnen komt stormen.


Vrijdag was het vooral de vooraf bestelde spellen ophalen en meetings met verschillende uitgevers dat op het programma stond. We gingen ook al een eerste keer bij The Game Brewer langs om een frisse pint van Het Nest te drinken. Dat zal de laatste keer zijn dat ze op de beurs stonden, want jammer genoeg stoppen ze ermee. Dat was zaterdag ook te merken aan de grote prijsdalingen van hun spellen.


Op onderstaande foto lijkt het zeer druk, maar eenmaal je er tussen zit, viel het eigenlijk goed mee. Schijn bedriegt zeker ? Eenmaal je de kortste weg weet tussen 2 standhouders, doe je er maximaal 10 minuten over. Dat zijn dan de 2 verst van mekaar gelegen standhouders dan wel te verstaan.

Op zaterdag, halverwege de dag, kregen we van iemand de top 10 te zien van de Geekbuzz, de 10 meest populaire spellen van de beurs. Gelukkig dat we de nummer 1 zeker mee naar Geel konden nemen : Seti van CGE. De mevrouw van Explor8 die toonde dat hun spel A.I op plaats 8 stond, kon ons overtuigen om deze ook mee te brengen voor de club.

De rest van de dag was het voornamelijk veel presentaties volgen van nieuwe spellen, al dan niet in een pers stand. In onderstaande foto krijgt Evy en ikzelf uitleg van Cyrielle van Blue Orange Games over de nieuwe spellen die er in 2025 gaan aankomen.


Her en der kwamen we bekend volk tegen van de spellenclub, van andere spellenclubs, maar ook enkele uitgevers zoals Michiel van Sunny Games, Michiel van Gam'nBizz en Jason St Just. Altijd leuk om met hen een kort praatje te doen. Zie foto hieronder:


De spellen die we verzameld hadden, was deze keer een logistiek gepuzzel om alles netjes op zondagavond thuis te krijgen. Raf, die normaal een auto vol mee naar huis kan rijden op zondagavond, kon die dag niet komen en had de beurs zaterdag bezocht. Hij nam toen al spellen mee om bij Kris af te zetten. Zondagavond reden we met 2 volle auto's (inclusief onze koffers) naar huis, om uiteindelijk alles samen te brengen en de traditionele stapel foto te maken.


Zoals je kan zien rest er ons weer een hele berg werk om te lezen, spelen en te reviewen. Maar alle deelnemers aan de speldagen van Het Geel Pionneke kunnen nadien al deze spellen spelen en zelfs uitlenen. We hopen dat er vele leuke spellen tussen zitten.

Spiel, we zeggen graag: tot volgend jaar !

Hieronder nog enkele impressie foto's......







Reacties

Populaire posts